guerra comercial trump jinping portada

El ministre d'Exteriors xinès, Wang Yi, ha arremès contra els EUA, al qual ha acusat d'estar portant les relacions amb la Xina a la "vora una nova guerra freda". Tal com ha dit, a més de la Covid-19 hi ha un altre "virus polític" que es propaga pel país nord-americà, i que aprofita cada oportunitat per desprestigiar la nació asiàtica.

"Ens hem adonat que algunes forces polítiques als Estats Units estan prenent com a ostatges les relacions xineses-nord-americanes i empenyent els nostres dos països a la vora d'una nova guerra freda", ha assenyalat Wang en una conferència de premsa en el marc de reunió anual de l'Assemblea Nacional Popular (ANP), segons recull Efe.

El dirigent del gegant asiàtic ha recalcat, a més, que les dues principals potències mundials "hi perden amb la confrontació" i "hi guanyen amb la cooperació", i per això creu que han de trobar "una manera de conviure pacíficament", ja que sobre totes dues nacions "recauen grans responsabilitats" per al manteniment de la pau al món.

Cal recordar que les relacions entre Pequín i Washington s'han deteriorat pel coronavirus, sobretot després que el president dels EUA, Donald Trump, parlés del "virus xinès" i acusés el gegant asiàtic d'ocultar dades sobre l'origen i els començaments de la malaltia.

Wang ha instat als EUA a no "malgastar més un temps valuós i no ignorar les vides", ja que "hi ha coses més importants" entre tots dos països com ara, "aprendre l'un de l'altre, compartir l'experiència" en la lluita contra la pandèmia, i també "ajudar-se mútuament" per guanyar la batalla al virus.

A més, ha remarcat que les dues potències necessiten començar a coordinar les seves polítiques macroeconòmiques en benefici de les seves pròpies economies i la de l'economia mundial. I és que, com ha dit Xina "no té intenció de substituir els EUA". "Aquest virus polític (que es propaga pels EUA al costat del coronavirus) és aprofitar cada oportunitat per atacar i desprestigiar la Xina", ha dit, acusant "alguns polítics" nord-americanes de "fabricar massa mentides" i "ordir massa conspiracions" contra Pequín.

El cap de la diplomàcia xinesa ha remarcat que els que volen que el seu país pagui una compensació per haver estat l'origen de la pandèmia de coronavirus, tal com han demandat alguns dirigents dels EUA, "són uns somia-truites". A més, ha advertit que Washington "no ha de desafiar la línia vermella de la Xina" respecte a Taiwan, territori que Pequín considera una província díscola i la independència de la qual del gegant asiàtic EUA hi dóna suport obertament.

Respecte a la prevista aprovació per part de l'ANP d'una llei de seguretat estatal per a Hong Kong, ha recalcat que es tracta d'"un assumpte intern" de la Xina en el qual "no està permesa la intervenció estrangera".

Wang ha afirmat, recull Efe, que "per a tots els països mantenir la seguretat és una competència del govern central" i un "requeriment indefugible". Per això, ha assenyalat que la llei "no perjudicarà l'alt grau d'autonomia" de l'ex-colònia britànica, al mateix temps que "afavorirà el manteniment del model d'un país, dos sistemes".

Noticias relacionadas

contador