• A Espanya, el comerç minorista va retrocedir un 1,2% a l'octubre respecte al mateix mes de 2016

Les vendes al detall a Espanya van retrocedir un 1,2% a l'octubre respecte al mateix mes de 2016, taxa 3,4 punts inferior a la del setembre, segons informa l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb el descens d'octubre, la facturació del sector torna a taxes negatives després de cinc mesos consecutius d'alces interanuals.

Catalunya va ser la comunitat autònoma on més van baixar les vendes del comerç minorista al mes en què aquesta regió va celebrar el referèndum independentista, amb una caiguda de la seva facturació del 3,9% interanual. A més, Extremadura (-2,7%), Aragó i País Basc (totes dues amb -2,4%) registren els majors descensos. D'altra banda, les vendes al detall augmenten respecte a l'octubre de 2016 a Canàries (+1,7%), Comunitat Foral de Navarra (+1,4%) i Illes Balears (+1,0%).

Font: INE

L'índex general sense incloure les estacions de servei i corregit d'efectes estacionals i de calendari registra una variació anual d’un 1,1% a l'octubre. Si desglossem aquestes vendes per tipus de productes, alimentació puja un 0,2%, mentre que la resta baixa un 1,9%.

Per la seva banda, l'ocupació al sector del comerç minorista va augmentar un 1,5% a l'octubre respecte al mateix mes de 2016, la mateixa taxa que al setembre. Amb aquest avanç s'encadenen ja 42 mesos consecutius d'ascensos interanuals de l'ocupació. Per comunitats autònomes, l'ocupació al comerç minorista es va incrementar en totes les regions. Els majors repunts es van donar a les Canàries (+3,9%), Astúries (+3,5%), Múrcia (+3,3%) i Balears (+2,8%), i els menors a Cantàbria (+0,3%), Castella-La Manxa (+0,4%), País Basc (+0,7%) i Catalunya (+0,8%).

Font: INE

LES GRANS SUPERFÍCIES RETALLEN LES SEVES VENDES UN 4,9%

Per maneres de distribució, totes elles van retallar les seves vendes a l'octubre, especialment les grans superfícies (-4,9%), seguides de les petites cadenes (-3,6%), les empreses unilocalitzades (-0,6%) i les grans cadenes (-0,5%). Segons les dades de l'organisme estadístic, les vendes dels productes alimentaris no van experimentar variació interanual, mentre que les dels no alimentaris van baixar un 2,5%.

Entre aquests últims, el major retrocés de la facturació el va experimentar l'equip personal (-7,3%), seguit dels altres béns (-0,9%). L'equip de la llar, per contra, va elevar les seves vendes un 1,8% en taxa interanual. Les vendes del comerç minorista, sense incloure les estacions de servei, van retrocedir a l'octubre un 1,6% en comparació amb les del mateix mes de 2016, mentre que les vendes en estacions de servei van avançar un 0,6% respecte a l'octubre de l'any passat.

Noticias relacionadas

contador