• L’"aturada de país" no té cobertura legal, segons Foment del Treball
  • Autopistes i carreteres tallades per manifestants des de primera hora del matí
Cataluna-bandera-2

Després de l'1-O, el 3-O. El referèndum il·legal que es va dur a terme a Catalunya, tot i la intervenció dels cossos de Policia Nacional i Guàrdia Civil, ha deixat pas a un "aturada de país" i una vaga general que no secunden CCOO i UGT aquest dimarts, 3 d'octubre. Al rerefons d'aquesta protesta que dóna suport al Govern de la Generalitat és el lament per les escenes de càrregues policials que han deixat gairebé 900 ferits entre la població, mentre que més de 400 policies també han resultat afectats, segons el Ministeri d'Interior.

L'aturada general de la regió ha estat convocada per la Mesa de la Democràcia, integrada per UGT, CCOO, Pimec, Cecot, ANC i Òmnium Cultural, que secundarà també el Govern. La vaga general, per part dels sindicats CGT, COS, Intersindical-CSC i IAC. El Ministeri de Foment i el Departament de Treball de la Generalitat han decretat serveis mínims en transports, infraestructures, escoles i centres sanitaris, però des del món de l'educació i serveis mèdics s'assequen àmpliament l'aturada.

El dia ha arrencat amb talls de nombroses carreteres des de primera hora del matí per nombroses protestes i tractorades.

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha instat els treballadors que vulguin sumar-se a aquesta aturada general convocat per la Mesa de la Democràcia -en rebuig a l'actuació policial d'aquest diumenge- que ho pactin amb la seva empresa.

L’"aturada de país" no té cobertura legal, segons Foment del Treball

Encara que CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya subscriuen l’"aturada de país" sí que s'han desmarcat de la vaga general convocada per sindicats minoritaris i també han demanat que les empreses pactin amb els seus empleats quines aturades fer durant el dia per protestar contra les actuacions policials produïdes l’1-O.

En cas de desacord amb l'empresa, la Conselleria ha assenyalat que els empleats podran exercir el seu dret a vaga "amb els drets i obligacions establerts per la llei", cosa que comporta descomptar del sou el dia no treballat. Ha subratllat que la vaga és un dret fonamental que els treballadors poden exercir per defensar els seus interessos, "que comporta drets i obligacions".

Des de Foment del Treball han destacat que aquesta "aturada de país" per part de la Mesa de la Democràcia no té cobertura legal ni disposa d'una convocatòria formal de vaga, de manera que "priva els treballadors de la possibilitat d'exigir els seus drets" .

La patronal ha remarcat que les faltes a la feina no justificades "tenen el tractament que preveu tant la llei com els convenis col·lectius", i s'ha mostrat oberta a resoldre tots els dubtes que pugui ocasionar aquesta situació.

VAGA GENERAL I MANIFESTACIÓ

Els sindicats minoritaris CGT, COS, Intersindical-CSC i IAC van convocar la setmana passada vaga general després de les operacions policials i les detencions de membres del Govern per intentar evitar el referèndum sobre la independència, ja que consideren que suposa un atac als drets laborals i civils.

Aquests quatre sindicats han rebut el suport de partits polítics com la CUP, ERC i Podem Catalunya, així com també d'Òmnium i l'ANC, han explicat a Europa Press fonts de la IAC.

Els sindicats han convocat diverses concentracions a les 12 hores en diferents ciutats catalanes, que a Barcelona serà a la plaça Universitat.

I s'ha convocat una manifestació unitària a les 18 hores que sortirà de Jardinets de Gràcia i arribarà a plaça Catalunya, i que es celebrarà també a les altres tres capitals de província catalanes.

També a les 18.00 les entitats sobiranistes han convocat concentracions davant dels ajuntaments de les capitals de comarca -a la ciutat de Barcelona serà a la plaça Universitat-.

Noticias relacionadas

contador