• Treball de la Generalitat els fixa per al servei de rodalies de Renfe, FGC i transports urbans
Cataluna-playa

La Mesa de la Democràcia, formada per entitats sobiranistes, sindicats i altres agents de la societat civil catalana, ha convocat una aturada general a Catalunya per al dimarts, 3 d'octubre, que ha estat secundat per la majoria de sindicats. L'objectiu de la protesta és denunciar la violència i les càrregues policials viscudes a Catalunya, quan els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van tractar d'evitar les votacions -seguint les ordres del jutge- i van procedir el tancament de diversos centres, deixant gairebé 900 ferits de diversa consideració.

El mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat estar "convençut que tindrà un ampli seguiment". "Servirà per mostrar al món la nostra cara més cívica", ha remarcat el líder del Govern català. Tant el Ministeri de Foment com el Departament de Treball de la Generalitat han decretat els següents serveis mínims.

El Govern central ha fixat els serveis mínims pels Ports de l'Estat, Aena, Aeroports Espanyols i Navegació Aèria, Adif, Renfe, transport terrestre, carreteres i autopistes, no només per al dia 3, sinó per a la resta d'aturades convocades fins al dia 13 d'octubre, ja que alguns sindicats de funcionaris han ampliat la protesta.

TRANSPORT AERI I AEROPORTS

Els aeroports afectats són el de Barcelona-El Prat, Reus, Girona-Costa Brava i Sabadell, així com el centre de control aeri d’Aeroports Espanyols i Navegació Aèria a Gavà (Barcelona), assenyala Foment en una nota. En el cas d'Aena, els serveis mínims decretats són del 23% per als centres de treball de Barcelona, ​​el 29% a Girona, el 34% a Reus i el 56% a Sabadell. En el seu conjunt, els serveis mínims decretats són del 25%.

Pel que fa a les companyies aèries, els serveis mínims per als vols i agents de serveis de terra oscil·len entre el 25% per a aquelles rutes que la seva alternativa suposi viatjar menys de cinc hores, fins al 100% en vols no peninsulars, passant pel 50 % d'afectació a la resta de rutes.

En el cas d’Enaire, la plantilla total a Catalunya és de 660 treballadors (controladors, tècnics de manteniment, tècnics d'operacions, serveis, etc.), la mitjana diària de serveis mínims per al centre de control i torres de control en els quals està present se situa al 60,4%, per garantir els serveis essencials, tant per a jornada de torns com a jornada normal.

PORTS

Les convocatòries de vaga afecten els ports de Barcelona i Tarragona, establint serveis mínims del 50% dels accessos d'entrada i sortida disponibles, així com per garantir la seguretat a les instal·lacions portuàries. Un dels serveis polèmics és el de l'estiba, perquè s'ha decretat el personal mínim imprescindible per garantir el desenvolupament de les operacions, ja han assenyalat que secundaran l'atur.

PEATGES I ADIF

Les autopistes AP-7 i AP-2 en els seus recorreguts per la Comunitat Autònoma de Catalunya, han de donar un servei de pràcticament el 100%, en el cobrament de peatges i altres serveis, excepte els llocs de peatgista, que hauran de complir amb un 25 % de serveis mínims.

La convocatòria de vaga afecta el servei de circulació i gestió del trànsit; servei de manteniment d'instal·lacions i infraestructures; servei logístic; serveis d'estacions de viatgers; protecció i seguretat d'Adif, per als quals es fixen serveis mínims del 30,35%.

RENFE, FERROCARRILS, METRO I AUTOBUSOS

El Departament de Treball ha estipulat que Renfe, Ferrocarrils (FGC), metro i autobús de Barcelona funcionin al 25% en hora punta (de 06:30 a 09:30 hores i de 17:00 a 20:00 hores), mentre que durant la resta de la jornada no hi haurà transport garantit.

Foment, per la seva banda, en trens de mitja distància, els serveis mínims s’hi fixen en un 65%; en trens d'alta velocitat/llarga distància el 76%; en trens de mercaderies del 20%; en trens tallers, trens grua, i brigada de socors del 100% sense restriccions.

De 637 trens AVE-llarga distància que podrien estar afectats per la vaga, circularan en serveis mínims 486, el 76% del total, fins al proper dia 9.

ESCOLES I CENTRES SANITARIS

El Departament de Treball del Govern autonòmic ha decretat que en sanitat els serveis mínims garantiran el funcionament amb normalitat d'urgències i de les unitats especials dels hospitals. En educació es garanteix la presència de la direcció a les escoles i instituts.

Noticias relacionadas

contador