ep alquiler se alquila tu ciudad alquila
AY ALBACETE - Archivo

Els portals immobiliaris desborden anuncis de lloguer. En Idealista, el nombre d'habitatges en arrendament registrades a la seva plataforma ha observat un increment del 63% en comparació amb les xifres prèvies a la pandèmia de la Covid-19. No obstant això, malgrat aquest massiu augment de l'oferta, els propietaris es resisteixen a rebaixar els preus i entrar a viure en aquests pisos és més car que l'any passat.

El preu de l'habitatge de lloguer a Espanya va repuntar un 5,7% interanual durant el tercer trimestre de l'any, d'acord amb l'últim informe publicat per Idealista. També s'observa un fort encariment en l'Índex Immobiliari de Fotocasa, que reflecteix un increment de la quantia dels arrendaments del 12% entre juliol i setembre, en comparació amb els mateixos mesos de l'exercici passat.

Encara que és cert que els preus es van reduir un 0,7% respecte al trimestre anterior, segons les dades de Fotocasa, aquest ajust no és tan inflat com els que habitualment es produeixen durant les crisis econòmiques. Es deu als elements atípics de la recessió del coronavirus que, encara que provocarà en 2020 la contracció més gran de la història del PIB mundial, vindrà acompanyada, només un exercici després, de l'expansió anual més elevada a escala global de tots els temps.

Davant aquest escenari, la majoria dels propietaris es nega a rebaixar els preus, amb l'esperança que el 2021 es produeixi aquesta forta recuperació econòmica que els permeti llogar més car. Existeix un rebuig per part dels propietaris "a ancorar-se durant anys a preus baixos, afectats per la pandèmia, que podrien recuperar-se a mitjà i llarg termini", expliquen des d'Idealista. També apunten a "l'empenta de la demanda", que es manté molt activa.

Així i tot, cada vegada hi ha més pisos de lloguer buits. "L'explicació a aquest increment tan significatiu de l''estoc' es pot atribuir, principalment, a l'aturada provocada pel confinament", ja que durant 3 mesos "gairebé no es van tancar operacions de lloguer i els habitatges es van anar acumulant a la base de dades d'Idealista", matisen des del portal immobiliari. "L'ajornament en la presa de decisions" també ha alentit la velocitat de reducció del 'estoc'.

A més, ha afectat el canvi en les preferències de la demanda, que ara busca lloguers als afores de les grans ciutats. Així, les capitals espanyoles han vist com l'oferta de pisos es duplicava respecte als nivells de març. És el cas de Sevilla (+184,4%), Cadis (+172,2%), Càceres (+171,6%), Màlaga (+141,5%), Murcia (+132,6%) o Còrdova (+119,5%), Toledo (+116,8%), Madrid (+115,7%), València (+111%) i Jaén (+101,8%). Encara que, sens dubte, els increments més forts s'han observat a Granada i Osca, amb alces del 200%.

HI HAURÀ REGULACIÓ DELS PREUS DEL LLOGUER?

Unidas Podemos vol incloure la limitació dels preu del lloguer als Pressupostos, però els seus socis en el Govern de coalició sostenen que ha d'introduir-se a la llei d'habitatge en la qual ja estan treballant. "Estem disposats a continuar parlant, però creiem que el moment més adequat és quan s'aclareixin totes les incerteses del mercat de l'habitatge. I l'encaix jurídic que entenem més adequat és la llei estatal d'habitatge", apuntava aquest dilluns el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos.

Aquesta regulació sí que es va aprovar a principis de setembre al Parlament de Catalunya després de l'acord que van aconseguir JxCat, Sindicat de Llogaters, ERC, els comuns i la CUP. El PP va anunciar que recorreria aquesta llei davant el Tribunal Constitucional, ja que considera que les competències per a implantar aquesta llei no corresponen a les comunitats autònomes.

Noticias relacionadas

contador