comisioneuropea_630 European Commission

La Comissió Europea ha demanat aquest dimecres tancar l'expedient obert a Espanya el 2009 per dèficit excessiu, després d'haver reduït el desviament de les administracions públiques l'any passat fins al 2,5% del PIB des de l'11% registrat fa deu anys.

Tot i que la decisió encara ha de ser confirmada pels ministres d'Economia i Finances, Espanya posa fi a una dècada sota el braç 'corrector' de l'executiu comunitari, que ha marcat la política pressupostària de tres governs diferents: primer el de José Luis Rodríguez Zapatero, després el de Mariano Rajoy i finalment el de Pedro Sánchez.

Aquest procés ha marcat la política pressupostària de tres governs diferents

Els comptes espanyols passen ara a estar controlats en l'anomenat braç 'preventiu', en què, en lloc del dèficit nominal, es tenen en compte els esforços estructurals. És a dir, aquells que es realitzen sense tenir en compte l'aportació del cicle econòmic.

Ja el mes passat, quan la Comissió Europea va divulgar les seves previsions de creixement, el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, va anticipar que l'executiu comunitari recomanaria el juny al Consell (els ministres dels països de la UE) tancar aquest procés. "La Comissió Europea estarà en posició de recomanar al Consell el proper mes la sortida d'Espanya del procediment per dèficit excessiu després de deu anys", va dir el comissari francès el 7 de maig.

Moscovici també va destacar llavors el "bon exercici" d'Espanya a l'hora de reduir el seu dèficit nominal, que el 2018 va tancar al 2,5%, per sota del màxim del 3% que fixen les normes comunitàries. A més, les projeccions publicades el maig apuntaven que el desviament pressupostari seguiria reduint-se fins al 2,3% aquest any i el 2% el pròxim.

Noticias relacionadas

contador