ep aceite oliva

Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea analitzaran aquest dilluns el mal que poden causar els aranzels que els Estats Units pretén imposar a partir del proper divendres a les importacions procedents d'Espanya, França, Regne Unit i Alemanya pels subsidis il·legals a Airbus.

El debat va ser inclòs a l'ordre del dia de la trobada, que tindrà lloc a Luxemburg, a petició d'Espanya i Itàlia i pocs dies després que el ministre d'Agricultura viatgés a Brussel·les per reunir-se amb els comissaris d'Agricultura i Comerç, Phil Hogan i Cecilia Malmström, a qui va demanar mesures de suport per al camp espanyol.

Washington va obtenir el vistiplau de l'Organització Mundial de Comerç (OMC) per imposar aranzels addicionals per valor de 7.500 milions de dòlars (6.850 milions d'euros) a les exportacions d'aquests quatre països europeus com a represàlia per les ajudes que el bloc va concedir a la companyia aeronàutica Airbus. Segons els càlculs de l'organització agrària COAG, aquests gravàmens afectaran un volum d'exportacions agrícoles espanyoles d'uns 1.000 milions i entre els sectors més afectats es troben l'oli d'oliva, l'oliva de taula, el porcí, els cítrics, el vi i el formatge. Per això, Espanya ha de reclamar durant la reunió de titulars d'Agricultura una resposta comunitària coordinada, segons han explicat fonts diplomàtiques.

Brussel·les sempre ha preferit una solució negociada a aquest conflicte, però sembla irrevocable la imposició dels aranzels per la determinació dels EUA. La UE, per la seva banda, pot imposar aranzels a productes nord-americans un cop rebi llum verda de l'OMC per les ajudes de Washington a Boeing, rival d'Airbus.

A Espanya preocupa especialment la situació del sector de l'oli d'oliva, que ja es trobava en un moment sensible per la producció rècord obtinguda durant la campanya 2018/19, que ha provocat una caiguda dels preus.

Noticias relacionadas

contador