attaques-contre-aramco-trump-autorise-l-utilisation-des-reserves-de-petrole-us

L'Organització Mundial de Comerç (OMC) ha donat via lliure als EUA per imposar aranzels de 7.500 milions de dòlars anuals a la Unió Europea (UE). L'organisme internacional ha pres aquesta decisió perquè considera que les subvencions que Airbus va rebre per part dels governs d'Alemanya, França, Espanya i Regne Unit eren il·legals i havien ocasionat un perjudici a Boeing, el seu competidor nord-americà.

Aquest conflicte, que va començar el 2004 després de les queixes dels EUA, s'ha tancat amb la major represàlia aranzelària autoritzada per l'OMC en tota la seva història. Ara la por és que es deslligui una guerra comercial entre els dos territoris. Des de Brussel·les han assenyalat que aquestes taxes serien "miopes i contraproductives".

La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, ha advertit al comunicat que si finalment s'implanten aquests impostos, "estaran empenyent la UE a una situació en la qual no tindrem una altra opció que fer el mateix". Això sí, des de Brussel·les s'intenta calmar els ànims i apunten que "la imposició mútua de contramesures només infligiria danys a empreses i ciutadans a banda i banda de l'Atlàntic i danyaria el comerç mundial i la indústria de l'aviació en general en un moment delicat".

Malmström ha mostrat la disposició de la UE per arribar a un acord entre els dos territoris. "La Comissió Europea ha comunicat constantment als Estats Units que la Unió Europea està a punt per treballar amb ells en una solució justa i equilibrada per a les nostres respectives indústries aeronàutiques", destaca.

El representant de Comerç nord-americà té preparat des d'abril una llista de productes europeus que podria gravar per un valor de fins a 25 milions de dòlars. La decisió final encara no està presa, però el país nord-americà valora incloure aquestes taxes en avions, peix, vi, carteres de cuir i rellotges; segons apunta el diari The New York Times.

Noticias relacionadas

contador