• La Comissió Europea té "al calaix" un document de contramesures contra Trump
ep la ministra de economia en funciones nadia calvino durante la rueda de prensa posterior al
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

La ministra d'Economia i Empreses en funcions, Nadia Calviño, ha assegurat que l'economia espanyola "està molt oberta i no podrà aïllar-se de les tensions comercials ni de la desacceleració de l'economia europea". Ha demanat no caure en "la complaença, però tampoc en l'alarmisme" i ha insistit que "l'economia espanyola es troba en fase expansiva, ja que trimestre rere trimestre augmenta, amb una evolució del producte interior brut (PIB) a l'alça. La previsió de futur és que Espanya es mantindrà en aquesta tendència creixent. Per la seva banda, Luis Planas ha xifrat en 1.000 milions d'euros el que suposaria a Espanya l'aplicació dels aranzels per part dels Estats Units.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Calviño ha insistit que "estem immersos en una fase de recuperació que està sent menys intensa que durant altres períodes, però és més estable i equilibrada". Pel que fa al mercat laboral espanyol, l'ha qualificat de "dinàmic", amb un creixement de l'ocupació per sobre del creixement econòmic.

Malgrat el seu missatge de tranquil·litat, Calviño ha reconegut que el govern està disposat a rebaixar les previsions de creixement si hi ha un impacte significatiu per les tensions comercials entre els EUA i la UE o pel Brexit, la sortida està fixada per al 31 d'octubre.

D'altra banda, també ha comparegut el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, que ha qualificat d'"inacceptable" que el sector agroalimentari pateixi les represàlies d'un conflicte entre empreses aeronàutiques. Ha assegurat que no es pot traslladar a la vida quotidiana el que afecta una qüestió tècnica dels subsidis per avions.

"Els nous aranzels podrien suposar a Espanya entorn de 1.000 milions"

"Hi ha marge per a la negociació i no volem un conflicte comercial amb els EUA", ha afirmat Planas, i ha explicat que "el normal" és iniciar un procés negociador i ha instat la Unió Europea (UE) que faci tot el possible perque la llista de productes afectats amb els nous aranzels anunciats pel president del Govern, Donald Trump, no arribin a entrar en vigor.

A més, ha advertit que la Comissió Europea té "al calaix" un document de contramesures per aplicar gravàmens a productes procedents dels EUA.

Pel que fa a la decisió de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) de donar suport als EUA i les seves sancions comercials a la Unió Europea per valor de 7.500 milions de dòlars, uns 6.900 milions d'euros anuals, el ministre d'Agricultura xifra en uns 1.000 milions d'euros aproximadament la quantia que li podria suposar a Espanya l'aplicació d'aquests gravàmens".

contador