campaign 2016 trump 37

La Comissió Europea ha assegurat que espera "pacientment" una decisió dels Estats Units sobre si renova o no l'exempció temporal de la UE per als aranzels sobre les importacions d'acer i alumini (que ha de prendre al llarg d'aquest dilluns), però al mateix temps ha advertit que està "preparada" per reaccionar en cas que decideixi finalment aplicar aquestes mesures al bloc comunitari.

"Els contactes entre la UE i els EUA segueixen a tots els nivells, en relació als aranzels. També estem en contacte permanent amb els nostres estats membres i l'única cosa que puc dir és que som pacients però també estem preparats", ha afirmat en una roda de premsa el portaveu principal de l'Executiu comunitari, Margaritis Schinas.

Després de mesos d'especulacions, l'administració de Donald Trump va decidir excloure la UE dels aranzels que va imposar a finals de març a les importacions d'acer i alumini. No obstant això, es tractava d'una exempció temporal que finalitza aquest dimarts, 1 de maig. Des de llavors, Brussel·les ha mantingut converses amb Washington per aconseguir una exclusió "permanent i sense condicions".

Si els Estats Units opta finalment per no concedir aquesta exclusió permanent o no renovar l'exclusió temporal vigent, s'aplicarà un aranzel del 25% a les importacions europees d'acer i del 10% a les d'alumini.

En aquest context, la comissària de Comerç, Cecilia Malmström, i el seu homòleg Wilbur Ross, tenen prevista una conversa telefònica aquest dilluns. Schinas ha assenyalat, a més, que els contactes entre les dues parts continuen a tots els nivells. En qualsevol cas, Schinas ha evitat "especular, prejutjar o anticipar qualsevol possible resultat". "Ens vam quedar que som pacients, estem preparats i el dia del Treballador estarà ple de treball per a nosaltres", ha insistit.

La Comissió Europea ja ha avançat que la seva resposta en cas que els EUA inclogui finalment la UE a la llista de països les exportacions dels quals estan subjectes a aranzels constarà de tres parts. En primer lloc, contestarà aplicant aranzels a una sèrie de productes nord-americans, com el suc, els nabius, els texans o el tabac, entre d'altres. A més, aplicaria "mesures de salvaguarda" per evitar l'entrada de productes d'acer a la UE procedents de tercers països i portaria el cas davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

"Esperem que el president Trump exclogui la UE dels aranzels d'una vegada per totes. Qualsevol altra decisió perjudicaria ambdues parts i no deixaria una altra opció d'adoptar mesures d'equilibri. Europa no és el problema, som aliats naturals dels EUA a la promoció d'un comerç obert i basat en regles", ha escrit el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, a la xarxa social Twitter.

Noticias relacionadas

contador