monedas euribor hipoteca dinero inflacion
Huspy

La inflació continuarà sent un maldecap per a l'eurozona malgrat les agressives pujades de tipus del Banc Central Europeu (BCE). Així ho creuen els experts de Bank of America (BofA), que han elevat les previsions tant per a aquest any com per al següent. Ara esperen que els preus tanquin al 8,1% el 2022 i al 5,3% el 2023.

"Actualitzem les nostres previsions d'inflació a la zona euro després de la sorpresa d'agost, els moviments recents dels preus de les matèries primeres i les últimes mesures anunciades pels governs de la regió", apunten els estrategs del banc nord-americà en un dels seus últims informes.

De fet, "esperem que la inflació arribi a un màxim del 9,4% al setembre i octubre", ia partir d'aquí s'anirà reduint "molt lentament" fins a tancar el 8,1% el 2022 (+30 pb) i al 5,3% el 2023 (+60 pb). Tot i això, reconeixen que "atesa la quantitat d'incertesa, és més segur suposar que veurem el pic de la inflació en algun moment al llarg del quart trimestre".

A més, BofA recalca que "la major persistència de la inflació dels aliments i les mesures recents dels governs (França n'és una de les principals) són els principals motors de l'augment el 2023".

També expliquen que han decidit elevar les previsions d'inflació subjacent. Augmenten lleugerament fins al 3,6% el 2022 (+10 pb) i el 2,6% el 2023 (+15 pb), "impulsades per una inflació de béns més resistent del que esperàvem als dos últims mesos".

"Seguim pensant que el descens persistent de la demanda i les grans bretxes de producció negatives, com a conseqüència del xoc dels preus de l'energia i d'un enduriment més gran de la política monetària, acabaran dominant la dinàmica de la inflació", comenten. I vaticinen que "la inflació subjacent no caurà per sota del 2% fins a finals del 2023, mentre que caldrà esperar fins al 2024 perquè la inflació general arribi a aquest nivell".

LES PUJADES DE TIPUS AJUDARAN, PERÒ...

Els analistes de BofA esperen que el cim d'inflació arribi a l'últim trimestre de l'any, tot i que després "baixarà molt lentament", insisteixen. Per això, creuen que "el BCE continuarà pujant el tipus d'interès més enllà del 2022", i és el que els ha portat a situar el tipus de dipòsit al 2,5%, "molt per sobre del consens".

"També és la raó per la qual hem assenyalat que hi ha molt més risc que el tipus de dipòsit se situï al 3% que el BCE s'aturi al 2%. El banc central té una visió retrospectiva i està preocupat per les expectatives i els efectes de segona ronda", destaquen els experts del banc nord-americà, que estimen que "farà falta que la inflació sigui molt més baixa" perquè l'organisme que dirigeix ​​Christine Lagarde "adopti una funció de reacció més orientada al futur" .

En concret, afirmen que cal "complir tres condicions perquè el BCE, almenys, faci una pausa":

1. Proves clares que les expectatives estan ben ancorades i els salaris no mostrin forts efectes de segona volta.

2. Que almenys la inflació subjacent convergeixi de manera convincent cap a l'objectiu.

3. Que les previsions no es revisin a l'alça en inflació i hi hagi un parell de rondes de revisions a la baixa.

"Creiem que el març de l'any que ve serà la primera oportunitat perquè es compleixin aquestes condicions necessàries. Però necessàries no signifiquen suficients, i per això ens preocupa que el BCE acabi empenyent el terminal al 3%", conclouen.

Noticias relacionadas

contador