• "El perill és que aquests aranzels afectin la confiança, potser impulsats per represàlies estrangeres", afegeixen
  • Si aquest escenari es produeix, "l'impacte negatiu seria material", ja que "una desacceleració dels fluxos comercials dels EUA i a nivell global seria negativa"
attaque-de-new-york-trump-insiste-pour-la-peine-de-mort

Els aranzels a les importacions d'alumini i acer que va anunciar aquest dijous el president Donald Trump tenen "importants implicacions econòmiques" i suposen una política "equivocada", segons els experts del banc alemany Berenberg.

La Casa Blanca ha anunciat aranzels del 10% per a les importacions d'alumini i del 25% per a les importacions d'acer, encara que de moment es desconeixen més detalls. "La imposició d'aquestes tarifes és dolenta per a la política econòmica i el moment és inoportú, en la nostra opinió", afirmen des de Berenberg.

Aquests analistes afegeixen que el seu negatiu impacte econòmic dependrà de quant afectin la confiança empresarial i de les conseqüències que puguin tenir en les relacions comercials amb altres nacions. Segons els seus càlculs, les importacions d'alumini i acer dels Estats Units el 2017 van tenir un valor d'uns 45.000 milions de dòlars, de manera que els aranzels anunciats "són relativament petits en comparació amb les importacions globals de béns, que ascendeixen a 2,4 bilions de dòlars".

No obstant això, Berenberg afegeix que "el perill és que aquests aranzels afectin la confiança, potser impulsats per represàlies estrangeres, de manera que una major incertesa pot fer que les empreses frenin els seus plans d'expansió i que la despesa dels consumidors es redueixi".

Si aquest escenari es produeix, "l'impacte negatiu seria material", ja que "una desacceleració dels fluxos comercials dels EUA i a nivell global seria negativa". A més, aquest impacte pot contrarestar, encara que no totalment, l'efecte positiu de la reforma fiscal aprovada a final d'any.

Berenberg afegeix que els EUA produeix actualment 82 milions de tones mètriques d'acer, amb una capacitat productiva de 113 milions, que són suficients per cobrir la demanda. I produeix 785.000 tones mètriques d'alumini, però la seva capacitat productiva és insuficient per cobrir la demanda.

No obstant això, la producció d'acer nord-americà és molt més cara que els productes importats, de manera que els productors nord-americans que depenen amb força de l'alumini i l'acer importats poden patir un augment considerable dels costos a curt termini i fins i tot interrupcions en el subministrament.

IMPACTES SOBRE L'ECONOMIA I LA INFLACIÓ

Entre els principals impactes negatius, els aranzels augmentaran el cost de l'alumini i l'acer importat, fet que augmentarà els costos operatius de les empreses i farà menys eficients els processos de producció empresarial. També hi haurà més incertesa sobre els plans d'expansió de les empreses, de manera que certs sectors com el de l'automòbil, que afronten un període de grans canvis, poden afrontar disrupcions.

En un ambient de tíbia demanda agregada de productes, les empreses tindran poca flexibilitat per pujar els preus, cosa que afectarà els seus marges. Encara que a l'actual entorn de creixement econòmic, l'impacte de majors aranzels pot ser compartit per l'economia real i la inflació. No obstant això, l'impacte sobre el poder de compra dels consumidors pot afegir pressió als preus en un entorn alcista per a les expectatives inflacionistes.

Berenberg afegeix que "la història demostra que la nació que imposa els aranzels és la que més pateix" i assenyala que "la reacció baixista de les borses reflecteixen els temors sobre el moment econòmic i els beneficis". En la seva opinió, a l'actual escenari d'alta confiança dels consumidors i creixement als EUA i a nivell mundial, "els aranzels proposats representin una aproximació equivocada al comerç i el moment escollit és decididament pobre". La seva conclusió és que "l'Administració Trump seria sàvia si reconsiderés o retirés la proposta".

Noticias relacionadas

contador