• Els experts expliquen que les mesures són clarament favorables per a Acerinox però no tenen tan clar el seu impacte sobre ArcelorMittal
  • Els experts expliquen que les mesures són clarament favorables per a Acerinox però no tenen tan clar el seu impacte sobre ArcelorMittal
campaign 2016 trump 37

Caigudes del 3,61% aquest divendres en ArcelorMittal i del 2,37% en Acerinox després de l'anunci fet pel president dels Estats Units, Donald Trump, aquest dijous, quan va comunicar un aranzel del 25% a les importacions d'acer i del 10% a les d'alumini. Trump dona forma així a la seva anunciada política proteccionista en la qual està incidint des que va arribar al poder. Sense oferir-ne detalls, s'estima que el principal objectiu d'aquests aranzels serà la Xina.

  • 10,12€
  • -1,75%
  • 23,58€
  • -2,00%
  • 3,14€
  • 0,00%

"Nosaltres pensàvem que optaria per una via més suavitzada, ja que la implementació de la proposta pot comportar interrupcions en la producció i pujades sobtades dels preus, així com un conflicte comercial", assenyalen els analistes de Bankinter. Cal recordar que el desembre de 2003 els Estats Units va suprimir les tarifes que havia imposat al març de 2002 per les pressions de l'OMC (Organització Mundial del Comerç) i per la por a represàlies.

Els experts de Berenberg, per la seva banda, consideren "equivocats" i "inoportuns" els aranzels de Trump. "La imposició d'aquestes tarifes és dolenta per a la política econòmica i el moment és inoportú", afirmen des del banc alemany.

POSITIU PER LES DUES... PERÒ MÉS PER ACERINOX

Les caigudes en Acerinox són molt menors que les d'ArcelorMittal aquest divendres. Des de Bankinter precisen que aquestes mesures de Trump, de fet, tindran un impacte "positiu" en Acerinox. "OS Steel i Acerinox fa dies que pujant a la calor d'aquestes notícies. L'establiment d'aranzels suposaria un impacte positiu en el curt termini ja que els preus augmentaran en un moment en què la demanda és puixant", expliquen aquests experts. Per contra, afegeixen, companyies com Boeing, General Motors i altres industrials patirien d'implementar-se els aranzels.

"L'establiment d'aranzels suposaria un impacte positiu en el curt termini, ja que els preus augmentaran en un moment en què la demanda és puixant", assenyalen des de Bankinter

Quant a l'impacte en altres acereres, com ArcelorMittal, "és menys clar", diuen des de Bankinter. "Encara que produeix als Estats Units, té el gruix de la seva producció en altres mercats i els aranzels nord-americans poden provocar que les exportacions amb destinació en aquest país es dirigeixin ara a altres mercats pressionant els preus a la baixa", assenyalen aquests analistes. "En aquest sentit, les acereres asiàtiques són les més perjudicades", conclouen.

Els experts de Banc Sabadell coincideixen en la idea que la notícia dels aranzels anunciada per Donald Trump "és positiva per a Arcelor Mittal i Acerinox". Expliquen aquests analistes que aquesta mesura hauria de donar lloc a una notable reducció de les importacions i a un potencial impuls dels preus de l'acer als Estats Units, millorant la rendibilitat dels productors locals.

"Com hem comentat en diverses ocasions, aquesta circumstància és especialment favorable per a Acerinox, ja que aproximadament el 60% del seu EBITDA ve dels Estats Units i podria, a més, paralitzar l'aliança d'empreses d'Allegheny amb Tsingshan en aquest país (que era el principal risc en el valor)", expliquen des de Sabadell.

Pel que fa a ArcelorMittal, genera aproximadament el 20% del seu EBITDA als Estats Units però aquestes mesures afectarien negativament les seves plantes de Canadà, Mèxic i Brasil. "Així, l'impacte net real és difícil de mesurar, tot i que la companyia ha confirmat recentment que aquest serà positiu, encara que sense aportar-ne més detalls", afegeixen des del banc català.

Pel que fa a Tubacex (que avui ha caigut un 1,62%), des de Sabadell diuen que no veuen un impacte rellevant ja que els Estats Units representa actualment només un 8% de les vendes. "Per Tubos Reunidos (-3,28%) l'impacte sí que pot ser rellevant i potencialment negatiu, ja que els Estats Units representa més del 40% de les vendes i bona part d'aquestes són importacions. En tot cas, la presència local a través d’RDT podria minorar aquest impacte, que és per tant difícil de mesurar", conclouen els analistes de Sabadell.

Noticias relacionadas

contador