merkel trump

Donald Trump ha decidit eliminar l'exempció d'aranzels a l'acer i l'alumini a la Unió Europea (UE), Mèxic i Canadà i ha deixat clar que la base de la seva política comercial és el proteccionisme. La decisió ha tingut reaccions i la UE ja ha dit que té intenció de respondre. Mentrestant, el mercat valora la situació i es produeixen respostes concretes, com les alces del 2% d'aquest divendres en Acerinox i ArcelorMittal.

  • 10,03€
  • 1,52%
  • 23,66€
  • 0,68%

"Dins a Europa, Alemanya és l'objectiu més obvi de les mesures comercials de Trump", assenyalen els experts de Rabobank en un informe en què analitzen aquesta última mesura provinent dels Estats Units.

A l'abril, el Departament del Tresor dels Estats Units va publicar la seva última llista dels principals socis comercials "que mereixen una atenció especial a causa de les seves pràctiques monetàries i macroeconòmiques". "La Xina, el Japó, Corea del Sud, Alemanya, Suïssa i l'Índia estan sent vigilats a prop", precisen aquests analistes.

L'informe es refereix a la grandària dels excedents d'Alemanya que indiquen que el país "té el superàvit de compte corrent més gran del món en termes de dòlars. 299.000 milions de dòlars el 2017, i ha tingut el superàvit més gran durant la majoria de anys des de 2011", assenyala aquest. El document continua advertint que Alemanya hauria de prendre "mesures polítiques per deslligar la inversió i el consum intern, incloent-hi reformes fiscals significatives per minimitzar les càrregues derivades dels elevats impostos, la qual cosa reduiria la bretxa entre l'ingrés intern i la despesa i ajudaria a reduir desequilibris extrems".

El mes passat, el Departament de Comerç dels Estats Units va iniciar una investigació sobre les importacions d'automòbils per determinar si, de la mateixa manera que l'acer, també podrien considerar-se un amenaça per a la seguretat nacional.

Aquesta setmana, la revista alemanya WirtschaftsWoche ha informat que Trump li va dir recentment al president francès, Emmanuel Macron, que mantindria la seva política comercial amb l'objectiu de detenir els automòbils Mercedes-Benz que circulen per la cinquena avinguda de Nova York. "El risc és que les polítiques de Trump podrien obrir una bretxa entre Alemanya i els seus aliats econòmics de la UE", adverteixen des de Rabobank.

Noticias relacionadas

contador