boris-johnson-met-en-garde-l-ue-contre-un-retour-au-blocus-continental

Regne Unit tindrà un nou primer ministre aquest dimarts. A les 12.00 del mig dia, hora espanyola, el fins ara candidat, Boris Johnson, serà triat nou líder dels ‘tories’ i, per tant, es col·locarà al capdavant del Govern del país. Els analistes esperen turbulències polítiques després del seu nomenament i que se succeeixin les dimissions d'alguns dels càrrecs del gabinet de la exprimier, Theresa May La pressió sobre la lliura està garantida enmig de la incertesa política i sota l'amenaça d'un Brexit duro en mans del Johnson, conegut ‘brexiter’.

La moneda va tocar mínims de dos anys la setmana passada en els 1,2380 dòlars, des d'on ha estat capaç de rebotar fins als 1,25 dòlars. No obstant això, encadena tres sessions de caigudes, davant el seu rival estatunidenc. Enfront de l'euro, en canvi, manté part de la seva recuperació des del seu pitjor canvi en set mesos del 17 de juliol. Amb tot, el nomenament de Johnson, de moment, “no incideix en les possibilitats que es produeixi una sortida sense acord a l'octubre”, assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets. “No hi ha ni més ni menys opcions d'un Brexit desordenat que fa un mes”, prossegueix i agrega: “L'única cosa que ha canviat és que la data límit està més a prop”.

En el curt termini, l'expert augura que la moneda britànica es mantingui a la baixa davant l'onada de dimissions que s'esperen. Aquest dilluns, va presentar la seva renúncia Alan Duncan com a ministre de Relacions Exteriors i s'esperen les del Canceller de Finances, Philip Hammond , així com el Secretari de Justícia, David Gauke. Tots dos ministres van deixar en clar que no estaven preparats per a adherir-se a la política de Johnson sobre el Brexit.

En qualsevol cas, “aquests ministres haurien estat reemplaçats si haguessin conservat els seus càrrecs”, indica Hewson, “per la qual cosa la seva dimissions simplement s'avancen a l'inevitable”, indica. “La reacció de la lliura en els mercats de divises només serveix per a subratllar aquest fet”, explica.

Quan finalment es confirmi el resultat al caient del mig dia, el successor de Theresa May s'enfrontarà a la intractable aritmètica parlamentària que va frustrar els intents de la exprimera ministre d'impulsar l'acord del Brexit en de la Cambra dels Comuns. “L'única diferència és que Johnson haurà d'armar-se contra els membres del seu partit que volen evitar un divorci desordenat a qualsevol cost”, argumenta l'expert de CMC Markets.

Noticias relacionadas

contador