casilla-440-de-la-renta-2015-irpf-2016

Un any més, toca fer comptes amb Hisenda. La Campanya de la Renda i Patrimoni 2020 arrencarà el 7 d'abril per a la presentació de les declaracions via Internet i el 2 de juny per a la presentació a les oficines, que romandran obertes fins al 30 de juny. A continuació van uns 'tips' per enfrontar-nos a la temuda maquinària burocràtica i sobreviure estalviant fins a milers d'euros a l'intent.

En primer lloc, Declarando, la plataforma en línia d'assessorament fiscal a autònoms, ha subratllat cinc errors que aquest col·lectiu pot evitar per estalviar entre 1.000 i 5.000 euros en la seva declaració:

1. No deduir totes les despeses possibles; deduir despeses no aplicables a l'activitat o fer-ho de forma incorrecta

Un autònom pot tenir més de 100 despeses deduïbles, i la situació més habitual és que no es coneguin tots. Els gestors, habitualment, es dediquen a presentar els models i, en alguns casos, a comptabilitzar factures i registrar despeses. Però només registren les despeses que l'autònom li passa; si aquest desconeix quines són les despeses deduïbles aplicables a la seva activitat, el gestor no els inclourà. I, per desgràcia, també és molt comú incórrer en l'error contrari: deduir despeses que legalment no són aplicables a l'activitat, cosa que pot resultar en sancions d'Hisenda.

2. Planificar amb poca antelació el pagament d'impostos trimestrals

Tant si l'autònom presenta els seus impostos a través del web d'Hisenda com si ho fa amb l'ajuda d'un gestor, el més habitual és realitzar aquesta gestió uns dies abans de la data límit de presentació d'impostos establerta per Hisenda. Fins a aquest moment, l'autònom no sap quin és el seu resultat fiscal; és a dir, quant li tocarà pagar. I de vegades, poden ser importants sumes de diners.

Però si l'autònom realitza una previsió avançada de quant haurà de pagar a final del trimestre, podrà prendre millors decisions.

3. No presentar tots els models a temps

Un autònom pot presentar a l'Agència Tributària fins a 11 models, entre els trimestrals i els anuals. I no presentar-los a temps té conseqüències econòmiques per a l'autònom. La seva gravetat dependrà de quant es retardi en la seva presentació i de si la presentació es realitza per pròpia iniciativa o com a resposta a un requeriment d'Hisenda.

4. No optimitzar la declaració de la renda anual

Amb una planificació avançada o en temps real, l'autònom sap quant li falta per pujar de tram de l'IRPF en la renda, per la qual cosa pot prendre la decisió de no acceptar nous clients o retardar les seves factures fins al proper exercici fiscal. O pot decidir invertir en un producte financer, com una assegurança o un pla de pensions, o realitzar més compres per al seu negoci.

5. Desentendre's de tots els tràmits fiscals quan es té un gestor

En general, el gestor pot cometre errors manuals, ja que és un humà, i l'autònom hauria d'estar sempre atent per revisar-ho tot. Ara, ha de saber també que, en cas que es produeixin errors, el responsable davant Hisenda és l'autònom, no el seu gestor.

I LES INVERSIONS?

En Bolsamanía ja ens hem fet ressò al passat d'altres consells, com els de Gestha, per als contribuents que, sense ser autònoms, poden abaratir la factura fiscal fins a 4.569 euros, especialment aquells amb més ingressos o patrimoni. I què passa amb les inversions? Aquestes compten amb el seu propi apartat en la declaració, i tot seguit van uns quants consells per desgravar gràcies a elles.

1. Plans de pensions

Són un comodí, i el producte d'estalvi per desgravar en la declaració més utilitzat, tot i que des de Finect reconeixen que l'última reforma ha 'capat' el seu abast i interès. Els diners que s'aporti al pla de pensions es resta de la base imposable i, com l'IRPF és un impost progressiu, a més base imposable, més estalvi fiscal.

2. Invertir en empreses

L'Estat bonifica la inversió en empreses de nova creació amb un 30% de l'aportat per a la compra d'accions sobre una màxima de 60.000 euros. A més, algunes comunitats autònomes també incentiven pel seu compte la inversió en aquestes empreses emergents i companyies de recent enllumenament. Si cotitza al MaB, altres comunitats com Madrid i Catalunya també permeten deduir-ne una part de la inversió.

3. Les pèrdues borsàries d'anys anteriors

Finalment, hi ha la possibilitat de compensar les pèrdues amb guanys dels quatre últims o propers exercicis. Això vol dir que es poden aflorar pèrdues sofertes fins el 2016 per restar-les al guanyat l'any anterior.

Noticias relacionadas

contador