casilla-440-de-la-renta-2015-irpf-2016

Els cobraments dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) poden tenir incidència en la declaració de la renda d'aquest any, de manera que caldrà prestar atenció a l'hora de presentar-la, ja que es considera com si el treballador hagués tingut dos pagadors. No obstant això, el problema ve quan l'afectat per un ERTO ha tingut errors en el cobrament de la prestació. Què passa en aquests casos?

Són molts els afectats per les incidències a les oficines del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), que estan duent a error en el cobrament dels ERTO. El retard en rebre'l n'és un. En aquest cas, si la situació es regularitza abans de la presentació de la declaració de la renda, no hi hauria problemes, però si la prestació corresponent no s'ha rebut un cop arribat el termini, hi ha dues opcions.

Com expliquen des del Consell General d'Economistes d'Espanya, a través dels seus òrgans especialitzats en fiscalitat, una opció és reflectir en la renda la quantitat que s'hauria d'haver cobrat i provar amb els documents necessaris. Una altra via pot ser la de posar en la declaració les quantitats que s'han rebut i després presentar la reclamació corresponent, com la de cobraments indeguts. Una cosa que també valdria per a aquells que han rebut cobraments de prestacions per sobre del que li corresponien.

D'altra banda, a l'hora de fer la declaració, convé també prestar atenció a altres aspectes per evitar ensurts. Com els pagaments del SEPE, en funció de la seva quantia, no han estat objecte de retenció, o aquesta ha estat mínima, cal tenir en compte si en tot l'any s'obtenen ingressos de la feina superiors a 14.000 euros. En aquest cas, caldrà declarar i preparar-se per si s'ha de pagar per la part dels ingressos que no han tingut retenció, destaquen els economistes, i avisen que encara s'està a temps, abans de finalitzar l'any, de sol·licitar a la empresa que retingui una major quantia per esmorteir el resultat de la declaració. També pot sol·licitar-se al SEPE que augmenti la retenció, si es continua en l'ERTO fins a final d'any.

A més, si es cobren més de 1.500 euros del SEPE, el límit que obliga a declarar pels rendiments de la feina és de 14.000 euros, de manera que pot ser que treballadors que normalment no tinguessin l'obligació de declarar hagin de presentar la propera renda pel fet d'haver entrat en un ERTO. Com expliquen des de Gestha, els treballadors en situació d'ERTO que cobrin menys de 22.000 euros no tindran obligació de declarar si no reben d'altres pagadors més de 1.500 euros l'any. Així, de la mateixa manera, aconsella que, si els contribuents no tenen capacitat d'estalvi, sol·licitin un increment de les retencions sobre la nòmina de desembre a les seves respectives empreses per evitar "sorpreses" el juny de 2021.

Noticias relacionadas

contador