ep una trabajadora de la oficina de la agencia tributaria en la calle guzman el bueno de madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) aconsellen aprofitar els últims dies de l'any per estalviar fins a 4.569 euros en la pròxima declaració de la renda, tot i que expliquen que les majors avantatges fiscals beneficien els contribuents amb més ingressos i patrimonis i els que tenen estalvi disponible per abaratir la factura fiscal.

1- Les persones amb ingressos superiors als 600.000 euros a l'any podran reduir la seva factura fiscal fins als 76.500 euros, enfront dels contribuents amb rendiments inferiors als 21.000 euros anuals, l'avantatge fiscal dels quals no arriba als 1.700 euros.

Gestha subratlla que durant els últims mesos de l'any convé fer aportacions als plans de pensions o als plans de previsió assegurats amb l'objectiu d'obtenir un estalvi fiscal en la declaració de la renda de l'any vinent.

2- No obstant això, aquest serà l'últim any en què es podrà reduir la base imposable de l'IRPF fins als 8.000 euros, sempre que aquestes aportacions no superin el 30% dels rendiments de la feina i activitats econòmiques, perquè el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021 preveu reduir aquest límit a 2.000 euros, mantenint-se el límit percentual del 30%.

3- Aquells que van adquirir el seu habitatge habitual o realitzar algun pagament per a la seva construcció abans de l'1 de gener de 2013, seguiran gaudint del seu dret a la desgravació. Així, aquests contribuents poden deduir-se fins al 15% de les quantitats invertides, amb un límit d'inversió de 9.040 euros.

4- Així mateix, els tècnics recorden que estan exemptes els guanys obtinguts per la venda de l'habitatge habitual per als contribuents majors de 65 anys o per persones dependents severs o grans dependents. De la mateixa manera, els guanys obtinguts pels majors de 65 anys per la venda de qualsevol bé estan exemptes de tributació, sempre que l'import total, fins a un límit màxim de 240.000 euros, es destini a constituir una renda vitalícia assegurada en un termini de sis mesos.

5- D'altra banda, aclareixen que ser inversor en borsa no només pot portar guanys, sinó també minusvalideses. Per això, Gestha adverteix que el final d'any és un bon moment per fer comptes i compensar les pèrdues generades per un fons d'inversió, accions o derivats financers amb els guanys patrimonials obtinguts.

6- Els tècnics d'Hisenda també recomanen planificar la venda d'accions i assenyalen que els contribuents que prevegin que els seus rendiments nets de la feina seran inferiors a 16.825 euros hauran d'estar atents, en la mesura del possible, perquè no hi hagi rendes d'un altre tipus, com és el cas dels guanys patrimonials per venda d'accions o rendes per lloguers d'immobles, superiors a 6.500 euros, que els faria perdre una reducció de rendiments de la feina que pot arribar fins als 5.565 euros.

7- Sobre les vendes d'accions, poden obligar a declarar molts contribuents que no tindrien obligació de declarar amb rendiments de treball inferiors a 14.000 euros amb més d'un pagador, o si només hi ha un pagador fins als 22.000 euros a treballadors que resideixen a les CCAA de règim comú.

Els tècnics avisen que els rendiments que s'han obtingut pels treballs realitzats per a empreses localitzades a l'estranger estan exempts de tributació, amb un límit màxim de 60.100 euros anuals.

8- En aquesta línia, recorden que el maig el Govern va aprovar un augment de la desgravació dels donatius amb efectes de l'1 de gener de 2020, fins al 80% dels primers 150 euros donats i un 35% de la resta de les seves aportacions, que augmenta el 40% si la quantitat donada a una mateixa ONG no ha disminuït en cadascun dels tres últims anys. És per això que Gestha recomana als contribuents que sol·licitin el certificat amb les seves dades identificatives abans de final d'any.

9- Les quotes d'afiliació i aportacions a partits polítics poden reportar a contribuent algun benefici addicional, ja que suposen una deducció del 20%, limitada a una base màxima de 600 euros.

10- Al final, Gestha avisa que en el conjunt de l'Estat espanyol, un any més, els amics i familiars de tercer grau de l'emprenedor que vulgui fundar la seva pròpia empresa tenen una recompensa fiscal. La llei de l'IRPF va establir des del 29 de setembre de 2013 un incentiu a favor dels business angels o persones interessades en aportar capital per a l'inici d'una activitat.

Noticias relacionadas

contador