ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 12 de febrero de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb guanys aquest divendres (+0,7%, 10.943,20 punts) i s'ha situat al capdavant d'Europa. El selectiu espanyol ha acomiadat una altra bona setmana en què s'ha revalorat un 3,26%. Ahir dijous va pujar un 1,07% per l'efecte del missatge 'dovish' de la Reserva Federal (Fed) a la seva última reunió de tipus. La resistència clau dels 11.000 punts és 'a tir de pedra'. Cal destacar que el selectiu espanyol cotitza a màxims des del 2017.

  • 11.350,50
  • 0,99%

"El selectiu espanyol es va deixar un buit aquest dijous i ja s'acosta al nivell dels 11.000 punts. La pujada des del començament de març ha estat molt vertical, ja que s'ha revaloritzat a prop d'un 9%", indiquen els experts de Borsamania. "Això el porta a oferir uns alts nivells de sobrecompra, fet que, sumat a la proximitat a la resistència dels 11.000 punts, podria portar a una parada al camí", apunten.

El primer nivell de suport de l'IBEX se situa als 10.388 punts, màxims del buit alcista que va deixar el 13 de març passat. "De moment no apreciem ni el més mínim senyal de debilitat que ens faci pensar en una parada al camí".

L'S&P va renovar ahir màxims històrics després de la Fed i va tancar per sobre dels 5.200 punts. A Àsia, la jornada mostra signe mixt, amb el Nikkei marcant nous màxims de tots els temps en intradia. L'índex nipó ha arribat a superar els 41.000 punts després que la inflació del país al febrer s'hagi accelerat. Ha arribat al 2,8%, pujant des del 2,2% anterior. La inflació subjacent, que exclou els preus dels aliments frescos, va quedar al 2,8% en comparació amb el 2% anterior.

A la Xina, el Hang Seng s'ha deixat un 2,16%. Això, després que el regulador de valors de la Xina hagi engegat inspeccions in situ per a algunes empreses de fons d'inversió.

L'agenda d'aquest divendres ja no inclou cap banc central després d'una setmana marcada per les seves decisions, des de la Fed, fins al Banc d'Anglaterra, passant pel Banc Popular de la Xina, el Banc Nacional de Suïssa o el Norges Bank. La Fed ha estat el gran catalitzador de la setmana mentre que el Banc Nacional de Suïssa va ser la sorpresa, en anunciar una retallada de tipus que no esperava el mercat.

De tornada a l'agenda, atents avui a les vendes al detall del Regne Unit del febrer, que s'estanquen, l'IFO alemany del març que millora.

GRIFOLS, BANCS, INDITEX, APPLE...

Des del punt de vista empresarial,avui els inversors han estat pendents de Grifols, que ha tingut un comportament molt volàtil (ha tancat amb caigudes del 6,03% després d'arribar a pujar un 7% a primera hora) després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) publiqués ahir a la nit les seves conclusions sobre els comptes de la companyia, amb 'una de freda i una de calenta'. L'organisme ha dit, entre altres coses, que hi ha "deficiències rellevants" als comptes de la farmacèutica, però afegeix que, "com a conclusió general, a les investigacions realitzades no s'han identificat errors significatius en les magnituds quantitatives dels estats financers principals del període analitzat".

Es tracta d'un document detallat en què el regulador va, punt per punt, desgranant allò que està correcte i allò que no, apuntant, com diem, coses que veu bé i coses que no. Grifols s'ha compromès, per part seva, "a millorar la seva transparència i a ampliar els desglossaments d'informació financera seguint les recomanacions del regulador". Cal assenyalar que els ADR de Grifols que cotitzen a Wall Street van pujar ahir a la nit un 7%.

Al costat contrari a Grifols, els millors valors de l'IBEX han estat Acciona, Endesa i Santander, que ha anticipat beneficis superiors a 12.000 milions d'euros el 2024 i el repartiment de la meitat (6.000 milions) als seus accionistes al llarg de l'any .

A més, avui a Espanya destaca la vaga de treballadors de la banca -en un dia en què Santander i CaixaBank celebren Juntes- i també les mobilitzacions a les portes de les botigues d'Inditex, demanant que la tèxtil repercuteixi els seus bons resultats també a la plantilla.

Fora del nostre país, és notícia Apple, perquè els EUA l'han demandat per monopoli de l'iPhone al mercat telefònic. A més, Reddit es va disparar ahir un 48,35% a la seva estrena borsària.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0812 dòlars (-0,44%). El petroli cau un 0,30%. El Brent se situa als 85,55 dòlars i el West Texas, als 80,80 dòlars.

L'or retalla després dels darrers màxims (-0,75%, 2.168 dòlars). La plata cau un 0,4% (24,90 dòlars).

El bitcoin cotitza als 63.541 dòlars després d'una setmana de cops de banda. L'ethereum se situa als 3.329 dòlars.

La rendibilitat del bo americà a 10 anys cau al 4,216%.

Noticias relacionadas

contador