ep archivo   sede de grifols en barcelona en barcelona catalunya espana
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Grifols està registrant una gran volatilitat (ha començat pujant un 7%, però ara cau un 7%) després de conèixer l'informe de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sobre els seus comptes, que es va publicar ahir a la nit. La CNMV hi veu aspectes negatius i també positius als estats comptables de la farmacèutica, que els seus ADR van pujar ahir a la nit. un 7% a Wall Street.

  • 9,37€
  • 0,51%
  • 6,41€
  • 0,23%

La CNMV ha confirmat els estats financers i l'endeutament de Grifols, encara que aprecia "deficiències rellevants" després de concloure la seva anàlisi sobre la situació de la companyia després dels dubtes suscitats amb els informes donats a conèixer per Gotham City Research.

"Com a conclusió general, en les recerques realitzades no s'han identificat errors significatius en les magnituds quantitatives dels estats financers principals del període analitzat", excepte en el detall i exactitud dels desglossaments i notes explicatives que suporten les xifres de la informació financera en alguns exercicis i la presentació de les mesures alternatives del rendiment (APM per la seva denominació en anglès), en particular l'EBITDA i la ràtio deute/EBITDA.

"La deficiència de major rellevància consisteix, segons el parer de la CNMV, en l'ús del Ebitda ajustat sense excloure els resultats atribuïbles a les participacions no controlades a l'hora d'explicar la ràtio de palanquejament financer del grup Grifols i la seva capacitat financera per a satisfer el deute, la qual cosa no és conforme amb les obligacions legals de reflectir informació útil, rellevant, objectiva i neutral", ha afegit.

Per al supervisor, aquestes deficiències, "si bé són complexes de valorar individualment i per separat, en el seu conjunt han de considerar-se significatives, en la mesura que han dificultat en alguns exercicis la capacitat dels inversors d'entendre adequadament la situació financera, resultats i fluxos d'efectiu de l'emissor". Amb tot, no creu necessari que Grifols reformuli els seus comptes.

"La CNMV no ha trobat tampoc evidències que permetin concloure que l'endeutament financer reflectit per Grifols en els seus estats financers anuals consolidats no es correspon amb la realitat", ha detallat l'organisme.

Respecte al perímetre de consolidació i desglossaments en els estats financers consolidats, "la CNMV considera que els judicis professionals i assumpcions realitzats per Grifols per a concloure que ostenta el control de Haema AG i BPC Plasma Inc., i que, per tant, han de ser consolidades per integració global, d'acord amb l'NIIF 10 Estats financers Consolidats, són raonables i que la referida conclusió és conforme amb les NIIF adoptades per la Unió Europea".

Així mateix, destaca que Grifols va ometre de manera "inadequada" els judicis professionals i assumpcions realitzades per a concloure que ostentava el control de Haema AG i BPC Plasma Inc. als informes financers anuals consolidats dels exercicis 2022 i 2021, sense que això afectés la correcció del procés de consolidació.

"Aquesta informació sí que s'havia desglossat a l'informe financer anual consolidat d'exercicis anteriors i es va tornar a desglossar a l'exercici 2023", ha matisat la Comissió.

Grifols va ometre determinats desglossaments informatius sobre les entitats en les quals existien participacions no dominants significatives als informes financers anuals dels exercicis 2022 i anteriors. En concret, segons la CNMV hauria d'haver desglossat la xifra de vendes i els fluxos d'efectiu d'operacions, d'inversió i finançament de Haema AG i BPC Plasma Inc.

De manera addicional, també estima que la companyia hauria d'haver desglossat, als informes financers anuals consolidats dels exercicis del 2020 al 2022, "els criteris seguits per a determinar el punt o percentatge d'assignació efectiva del resultat de Global Diagnostic Solutions Inc (d'ara endavant GDS) que és atribuït a l'interès no controlant (Shanghai RAAS). Aquesta informació sí que s'ha desglossat per Grifols recentment al seu informe financer anual consolidat de l'exercici 2023".

"La CNMV considera que els judicis professionals i assumpcions realitzats per Grifols per a concloure que l'adquisició el 2021 dels 25 centres de donació de plasma de BPL Plasma, Inc. s'han de comptabilitzar com l'adquisició d'un negoci, en comptes de com una adquisició d'actius, són raonables i que la referida conclusió és conforme amb les NIIF adoptades per la Unió Europea", ha emfatitzat.

En relació als accionistes, la CNMV ha recaptat informació detallada sobre la composició accionarial i el funcionament dels òrgans de govern d'accionistes significatius de Grifols amb els quals la companyia ha realitzat operacions amb parts vinculades.

D'aquests esbrinaments, no s'ha posat de manifest que cap persona o grup de persones controli aquests vehicles i que sigui necessari, per tant, alterar la comunicació de participacions significatives sobre Grifols, amb excepció de tres incidències.

"S'han trobat tres incidències de reduïda rellevància relatives mancant comunicació de participacions significatives sobre Grifols, corresponents a tres dels seus accionistes significatius. Aquestes incidències no afecten els percentatges declarats, sinó a la necessitat de notificació addicional per persones físiques que, sense tenir la condició d'accionistes, decideixen el sentit del vot d'aquestes participacions. S'ha requerit als subjectes obligats amb data d'avui, perquè els corregeixin durant els pròxims dies", ha informat.

La CNMV continuarà treballant en aquest cas amb la major celeritat i tractarà de dotar de la màxima transparència a la conclusió de les seves actuacions, "si aquestes deriven en mesures sancionadores en els termes permesos per la normativa aplicable".

Grifols, per part seva, s'ha compromès "a millorar la seva transparència i a ampliar els desglossaments de la seva informació financera seguint les recomanacions del regulador".

Noticias relacionadas

contador