ep bolsa  el ibex 35 rebota un 16 en la media sesion y cotiza por encima de los 8400 enteros
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Tancament lleugerament per a l'IBEX 35 (-0,26%, 7.842,20 punts) en una sessió dominada per les garrotades. La resta de borses europees han tancat en positiu, tot i que la incertesa continua instal·lada a la renda variable. Rússia ha posat les cartes sobre la taula, ha abandonat les excuses i ha dit clarament que no reprendrà el subministrament de gas a Europa a través del Nord Stream 1 mentre segueixin les sancions de la UE al país per la guerra d'Ucraïna. A més, el president francès, Emmanuel Macron, ha rebutjat el MidCat, el projecte de gasoducte entre Espanya i França, perquè considera que no resol la situació.

  • 11.154,60
  • 1,56%

La crisi energètica, per tant, ho copa tot. L'atenció està posada absolutament a les notícies relacionades amb aquest assumpte. A Espanya, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijoo, protagonitzen avui al Senat un debat monogràfic sobre el pla d'estalvi energètic i el context econòmic. Un dels principals titulars és que Sánchez ha anunciat que les grans indústries de cogeneració estaran temporalment cobertes pel límit al gas.

Tot això, tot esperant que el Banc Central Europeu (BCE) es pronunciï aquest dijous sobre els tipus d'interès. El consens preveu que, atès el complicat context i l'impacte de la situació als preus i la inflació, l'organisme opti per una pujada més agressiva de 75 punts bàsics.

En aquest sentit, cal assenyalar que aquesta matinada, el Banc de la Reserva d'Austràlia ha apujat els tipus d'interès mig punt percentual, fins al 2,35%, tal com s'esperava el mercat.

CONTRADICCIÓ ALS SERVEIS DELS EUA

L'agenda d'aquest dimarts també ha inclòs altres cites rellevants, com la publicació del PMI del sector serveis als EUA d'agost, dada que no es va conèixer ahir pel tancament per festiu i que ha baixat més del que s'esperava, fins a 43,7 des de 44,1 de la lectura inicial i molt per sota del 47,3 registrat a lagost.

L'activitat del sector serveis als EUA es va contreure a l'agost al seu ritme més alt des del maig del 2020, segons ha mostrat la dada de PMI serveis elaborada per S&P Global Market Intelligence. Chris Williamson, economista en cap de la companyia, ha assenyalat que "agost va veure com l'economia dels EUA lliscava cap a una contracció cada vegada més pronunciada, cosa que subratlla el risc creixent d'una recessió més profunda a mesura que les llars i les empreses es enfronten l'augment del cost de vida i l'enduriment de les condicions financeres”.

Tot i això, la dada d'ISM serveis elaborada per l'Institute for Supply Management ha mostrat que l'activitat en aquest sector va augmentar a l'agost fins al 56,9 des del 56,7 de juliol, per sobre de la contracció esperada fins a 55,9.

Aquest indicador mostra creixement des de fa 27 mesos i, segons Anthony Nieves, president d'ISM, "el sector serveis va tenir un lleuger repunt en el creixement del mes d'agost a causa d'augments en l'activitat comercial, noves comandes i ocupació". Segons Pantheon Macroeconomics, la divergència en les dades pot deure's a la diferent recopilació de les xifres sobre el sector immobiliari.

'AL FIL DE LA NAVALLA'

Diuen els experts de Bolsamanía que l'IBEX 35 cotitza 'al tall de la navalla' després de les últimes caigudes. L'índex va tancar aquest dilluns als 7.862 punts i, de moment, aconsegueix subjectar-se per sobre del suport dels 7.764 punts.

"Si perd aquests preus, és probable que puguem veure una extensió de les caigudes fins al nivell dels 7.575 punts", adverteixen els analistes de Bolsamanía.

"No apreciarem un senyal de fortalesa mentre no vegem un tancament per sobre dels màxims de divendres que va dibuixar als 7.943 punts", afegeixen.

Dins del selectiu els valors més alcistes han estat IAG, Sabadell i Bankinter, mentre que els més baixistes han estat Cellnex, Solaria i Enagás.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 0,9909 dòlars (0,17%). El petroli cotitza en vermell després de les pujades de la sessió passada després que l'OPEP+ acordés una retallada de producció en 100.000 barrils diaris des de l'octubre. El Brent se situa als 93,11 dòlars (-2,7%) i el West Texas, als 86,98 dòlars (+0,13%).

L'or baixa lleument (-0,3%, 1.717 dòlars) i la plata avança un 0,8% (18,02 dòlars).

El bitcoin suma un 0,3% (19.804 dòlars) i l'ethereum, un 4,6% (1.661 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,33% i la del bo espanyol puja fins al 2,78%.

Noticias relacionadas

contador