la zone euro conjugue ralentissement de la croissance et acceleration de l inflation declare christine lagarde

Tancament a la baixa per a l'IBEX 35 (-1,49%; 8.711,20 punts) i la resta de borses europees després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi confirmat que hi haurà pujades de tipus en les properes reunions de juliol i setembre.

  • 11.154,60
  • 1,56%

L'organisme ha confirmat el final de les compres de l'APP (programa de compra d'actius) l'1 de juliol; la primera pujada de tipus en més d'una dècada a la reunió del juliol, de 25 punts bàsics; i una segona pujada al setembre, que pot ser del 0,5% en funció de les dades, segons ha afirmat Christine Lagarde.

Més enllà del setembre, sobre la base de la seva avaluació actual, el Consell de Govern anticipa que serà adequada una trajectòria gradual però sostinguda de nous increments dels tipus dinterès. D'acord amb el compromís del Consell de Govern amb el seu objectiu d'inflació del 2% a mitjà termini, el ritme al qual el Consell de Govern ajusti la seva política monetària dependrà de les dades que es rebin i de la manera com avaluï l'evolució de la inflació a mitjà termini.

Finalment, per tant, sembla que Christine Lagarde ha optat per no anar més enllà a la reunió del juliol, encara que sense tancar la porta a un enduriment més gran després d'aquesta data.

Tot això després d'haver revisat significativament a l'alça la seva projecció per a la inflació i a la baixa la previsió del creixement a la zona euro a les seves projeccions macroeconòmiques del juny.

El BCE ha de fer front a un IPC del 8,1% a la zona euro, mentre que a Espanya l'IPC se situa al 8,5% i a Alemanya, al 8,7%, el més alt des de principis dels anys noranta. Això continua sent baix comparat amb els nivells de llocs com Estònia, on és del 18,8%, i del 16,8% a Lituània.

La cita amb Christine Lagarde ho ocupa tot aquest dijous, en una agenda que inclou poques referències més interessants. A la Xina s'ha publicat la balança comercial del maig, amb una pujada de les exportacions del 16,9% i del 4,1% a les importacions, molt millor que al mes previ i per sobre de les expectatives en els dos casos. Als EUA, les peticions setmanals de desocupació han pujat més del que s'esperava.

VALORS I COMITÈ DE L'IBEX

Aquest dijous destaquen les caigudes en Ferrovial (després d'una rebaixa de valoració de l'RBC) i en ACS (la seva filial Hochtief ampliarà capital en un 10% amb el suport de la constructora).

Així mateix, ha cedit posicions Fluidra, que ha anunciat un acord per fusionar-se amb Kerex a Hongria. Igualment, s'ha parlat de Santander, ja que Bloomberg publica que l'entitat càntabra, Banorte i Carlos Slim han presentat ofertes per Banamex a Mèxic.

A més, BBVA ha baixat amb molta força després d'una retallada de valoració per part de JP Morgan fins a 5,80 euros per acció.

Al costat positiu de l'IBEX han destacat Sabadell, Inditex, que segueix fort després de la bona rebuda als seus resultats (ha rebut diverses pujades de valoració); i Enagás, l'elevada rendibilitat per dividend dels quals segueix atraient els inversors.

D'altra banda, aquesta tarda el Comitè Assessor Tècnic de l'IBEX es reuneix i és molt possible que anunciï canvis al selectiu. Els favorits per entrar al selectiu són Sacyr, Logista i Acciona Energía.

ULL AL PETROLI

El petroli Brent es relaxa lleument després d'escalar fins als 124 dòlars, mentre que el West Texas fa el mateix després de superar els 122 dòlars. El cru marca així màxims de 13 setmanes a mesura que la demanda de gasolina als EUA ha continuat augmentant i davant de les expectatives que la demanda de petroli de la Xina creixi.

El famós expert de mercat Jim Cramer ha mostrat a CNBC la seva preocupació pels nivells que està assolint el preu del petroli davant d'una possible recessió. "Mentre els preus del petroli segueixin pujant, és difícil defensar un aterratge suau. El petroli és el malson de la Fed. Reverbera en tota l'economia i sembla que no hi ha manera d'aturar-lo", va dir el presentador del programa Mad Money. "Cada vegada que el cru puja, augmenten les possibilitats de recessió", va afegir.

ALGÈRIA CONGELA EL COMERÇ EXTERIOR AMB ESPANYA

A Espanya, la notícia d'avui és la decisió d'Algèria d'ordenar la banca congelar operacions relacionades amb el comerç amb Espanya. Segons diferents mitjans algerians, l'Associació de Bancs i Entitats Financeres (Abef) ha donat la directriu a les entitats financeres d'aquest país de congelació de domiciliacions bancàries a totes les operacions de comerç exterior de productes amb origen i destí a Espanya a partir d'aquest dijous, 9 de juny.

La decisió d'Algèria respon a la posició adoptada per Espanya pel que fa al Sàhara. La congelació de domiciliacions bancàries suposa de facto suspendre el comerç amb el nostre país.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0660 dòlars (-0,5%). L'or cedeix un 0,6% (1.845 dòlars), i la plata cedeix un 2% (21,58 dòlars).

El bitcoin puja un 0,1% (30.222 dòlars) i l'ethereum avança un 0,1% més (1.795 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança al 3,04% i la del bo espanyol es dispara al 2,61%.

Noticias relacionadas

contador