la mesure du cout de l emprunt en debat a la bce selon des sources

El mercat estava àmpliament descomptat a base d'intervencions verbals dels membres del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE). La més recent, el colom entre coloms, la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, ja va anticipar a mitjans de maig quina seria la seqüència de normalització monetària del banc central. I així s'ha confirmat al comunicat de premsa posterior al conclave bancari d'aquest 9 de juny. Final de les compres de l'APP: 1 de juliol; la primera pujada de tipus en més d'una dècada arribarà a la reunió del juliol i serà de 25 punts bàsics; al setembre hi haurà una segona pujada, sense especificar-ne la mida.

Així, ha decidit posar fi a les compres netes d'actius en el marc del seu programa de compres d'actius (APP per les sigles en anglès) a partir de l'1 de juliol de 2022. El BCE té la intenció de continuar reinvertint, en la seva totalitat, els pagaments del principal dels valors adquirits al venciment en el marc de l'APP durant un període de temps prolongat, més enllà de la data en què comenci a pujar els tipus d'interès oficials del BCE i, en qualsevol cas, durant el temps que calgui per mantenir unes condicions de liquiditat àmplies i una orientació adequada de la política monetària.

Pel que fa al programa de compres d'emergència (PEPP), el Consell de Govern té la intenció de reinvertir els pagaments del principal dels valors adquirits en el marc del programa fins a almenys el final de l'any 2024. En qualsevol cas, la futura liquidació de la cartera del PEPP es gestionarà per evitar interferències amb l'orientació adequada de la política monetària.

D'acord amb la seqüència de polítiques del Consell de Govern, aquest té previst elevar els tipus d'interès oficials del BCE en 25 punts bàsics a la reunió de política monetària del juliol. Mentrestant, el Consell de Govern ha decidit mantenir el tipus dinterès de les operacions principals de finançament i els tipus dinterès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit al 0,00%, al 0,25% i el –0,50%, respectivament.

Amb vista al futur, el Consell de Govern espera tornar a pujar els tipus d'interès oficials del BCE al setembre. El calibratge d'aquesta pujada de tipus dependrà de l'actualització de les perspectives d'inflació a mitjà termini. Si les perspectives d'inflació a mitjà termini persisteixen o es deterioren, serà apropiat un increment més gran a la reunió del setembre.

Més enllà del setembre, sobre la base de la seva avaluació actual, el banc central ha anticipat que "serà adequada una trajectòria gradual però sostinguda de nous increments dels tipus d'interès". D'acord amb el compromís del Consell de Govern amb el seu objectiu del 2% a mitjà termini, el ritme al qual el Consell de Govern ajusti la seva política monetària dependrà de les dades que es rebin i de la manera com avaluï l'evolució de la inflació a mitjà termini.

El banc central ha adduït l'elevada inflació, que és “un gran repte” com la palanca principal de la seva decisió. "Les pressions inflacionistes s'han ampliat i intensificat, amb un fort augment dels preus de molts béns i serveis. Els experts de l'Eurosistema han revisat a l'alça les projeccions d'inflació de referència. Aquestes projeccions indiquen que la inflació continuarà sent indubtablement elevada durant algun temps”, diu el BCE. "No obstant, s'espera que la moderació dels costos de l'energia, la disminució de les interrupcions del subministrament relacionades amb la pandèmia i la normalització de la política monetària condueixin a un descens de la inflació", puntualitza.

El banc central indica que la injustificada agressió de Rússia a Ucraïna continua pesant sobre l'economia a Europa i fora. Està pertorbant el comerç, està provocant escassetat de materials i contribueix a elevar els preus de l'energia i les matèries primeres. "Aquests factors continuaran pesant sobre la confiança i frenant el creixement, especialment a curt termini. Tot i això, es donen les condicions perquè l'economia segueixi creixent gràcies a la reobertura en curs de l'economia, la solidesa del mercat laboral, el suport fiscal i l'estalvi acumulat durant la pandèmia. Quan els vents en contra disminueixin, s'espera que l'activitat econòmica es recuperi", afegeix.

Sobre aquesta base, el Consell de Govern ha decidit adoptar noves mesures per normalitzar la política monetària. Durant aquest procés, "mantindrà l'opcionalitat, la dependència de les dades, el gradualisme i la flexibilitat en l'execució de la política monetària", puntualitza.

contador