ep paneles de valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 19 de mayo de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (-1,59%; 8.064 punts) i la resta de borses europees han tancat en negatiu després d'una obertura alcista, després de conèixer la dada definitiva d'inflació d'agost als EUA, que s'ha moderat menys del que s'esperava, fins al 8,3% interanual, lleugerament per sobre de l'expectativa del 8,1%. A més, la inflació subjacent va pujar un 0,6% al mes passat, fins al 6,3% interanual, un repunt més gran que al mes de juliol i el doble del que s'esperava.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Les borses havien pujat amb força durant les últimes sessions en descomptar que la inflació començaria a moderar-se als EUA. Tot i això, la persistència de la pujada dels preus ha suposat un 'gerro d'aigua freda' per als inversors, que han premut en massa els seus botons de venda.

"L'IPC de l'agost, sorprenentment sòlid, indica que la inflació continua sent més persistent del desitjat, malgrat una caiguda del 10,6% als preus de la gasolina", indiquen els experts d'Oxford Economics.

Aquests analistes destaquen que s'han produït pujades destacades a la majoria d'indicadors, tant en serveis bàsics com en béns bàsics. Per això, consideren que la Fed mantindrà les seves agressives pujades de tipus i elevarà els interessos en 75 punts bàsics més durant la reunió del 21 de setembre, i aplicarà pujades addicionals de 75 punts bàsics més fins a final d'any, cosa que elevarà el preu del diners als Estats Units fins al 3,75%-4%.

"No obstant, si la inflació continua sent molt persistent, augmenta el risc que la Fed segueixi endurint la seva política encara més", conclouen.

Per a Pantheon Macroeconomics, els augments han estat inesperats encara que no afectaran la reunió de la setmana que ve de la Reserva Federal. "La Fed ha deixat molt clar que no reduirà el ritme de les pujades de tipus fins que vegi proves convincents que la pressió inflacionària subjacent està disminuint de forma seqüencial. Aquestes dades signifiquen que la possibilitat d'una pujada de 50 punts bàsics la setmana vinent se n'ha anat. Però la probabilitat del 20% d'un augment de 100 punts bàsics ara inclòs en el preu sembla exagerada”.

L'IPC D'ESPANYA, AL 10,5%

Amb la inflació nord-americana, avui s'ha conegut l'IPC d'Espanya del mes d'agost (es frena al 10,5%), i el d'Alemanya, que ha quedat al 7,9%. Així mateix, s'ha conegut la taxa d'atur del juliol al Regne Unit, que es redueix al 3,6%, i anunciarà l'índex ZEW del setembre. La jornada, doncs, està clarament marcada per la macro.

Dins de l'IBEX els valors més alcistes han estat Solaria, Mapfre i Acciona i els més baixistes han estat Cellnex, IAG, Colonial i Fluidra.

DE LA COMISSIÓ EUROPEA ALS IMPOSTOS A ESPANYA

Aquest dimarts es coneixeran les mesures de la Comissió Europea per combatre la crisi energètica, que sembla que posaran èmfasi en l'estalvi del consum energètic, un impost a les energètiques i ajudar les empreses amb dificultats. També s'està discutint un límit al cost del gas. El mercat estarà molt pendent d'aquests detalls.

D'altra banda, aquí a Espanya, els inversors estaran atents als bancs i les energètiques un dia en què el Congrés votarà la presa en consideració de la proposició de llei per part del PSOE i Unides Podem sobre aplicar un impost temporal sobre els beneficis extraordinaris de les grans companyies energètiques i entitats financeres. La mesura serà el principal element de debat del ple.

LA XINA I RÚSSIA

La Xina està disposada a treballar amb Rússia per portar l'ordre mundial "en una direcció més justa i raonable", segons ha declarat el màxim diplomàtic de Pequín, tot subratllant la profunditat dels llaços entre les dues nacions. El president Xi Jinping té previst viatjar aquesta setmana al Kazakhstan i Uzbekistan en el seu primer viatge a l'estranger des de l'inici de la pandèmia, cosa que li donarà l'oportunitat de reunir-se amb el president Vladimir Putin en persona per primera vegada des que Moscou va iniciar la invasió d'Ucraïna al febrer, informa Bloomberg.

En altres aspectes destacats de la sessió, cal parlar del comportament dels títols de Nintendo, que s'han disparat aquesta matinada a Àsia (+5%) després que la companyia japonesa de videojocs informés de les vendes rècord de llançament del seu shooter Splatoon 3 a la consola Switch. D'altra banda, UBS ha comunicat avui que elevarà el dividend ordinari del 2022 als 0,55 dòlars per acció des dels 0,51 dòlars.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1.0012 dòlars (-1%). El petroli cau un 2%. El Brent se situa als 92,12 dòlars i el WTI, als 86,26 dòlars.

L'or cau un 1,3% (1.717 dòlars), igual que la plata (19,55 dòlars).

El bitcoin baixa un 6,6% (20,925 dòlars) i l'ethereum, un 8% (1.584 dòlars) mentre el mercat continua pendent de 'la Fusió'.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,43% i la del bo espanyol al 2,845%.

Noticias relacionadas

contador