ep vista general del palacio de la bolsa a 10 de marzo de 2022 en madrid espana el ibex 35 pierde un
Marta Fernández Jara - Europa Press

Després de tancar la setmana passada amb alces superiors al 3% i l'anterior amb revaloracions que van superar el 5%, l'IBEX-35 ha recollit beneficis aquest dilluns (-0,34%, 8.389,20 punts), en línia amb la resta de places europees. La guerra i la tensió al carrer, aquí a Espanya, constitueixen els focus d'atenció principals. Ucraïna ha rebutjat la rendició de Mariúpol i, a Espanya, la vaga de camioners i la històrica manifestació del camp d'aquest cap de setmana són un exemple del cansament del sector primari.

  • 10.872,00
  • 0,16%

La inflació, amb una pujada de preus que cada cop estrangula més la gent, és sens dubte el principal focus de malestar i preocupació econòmica. De moment, no hi ha reacció per part del govern de Pedro Sánchez més enllà de la promesa d'actuar rebaixant alguns impostos el proper 29 de març.

D'altra banda, aquest dilluns també cueja la decisió del govern d'Espanya de canviar la seva estratègia respecte al Sàhara. Aquesta decisió obre una gran escletxa amb Algèria, gran proveïdor de gas del nostre país. La Unió Europea s'ha afanyat a donar suport a aquest històric gir en política exterior, que no obstant no ha estat ben explicat per l'Executiu espanyol.

CONSELL EUROPEU

Una de les grans cites d'aquesta setmana és dijous i divendres el Consell Europeu per adoptar mesures per pal·liar la crisi energètica augmentada per la guerra. De fet, Espanya ha optat per esperar a prendre decisions pròpies fins a finals de mes, perquè vol primer que passi aquesta trobada.

Segons publica Bloomberg, els líders de la Unió Europea (UE) podrien ajornar la intervenció al mercat majorista de l'energia, ja que els Estats membres estan dividits quant a les opcions d'emergència més eficaces per frenar la pujada dels preus de l'electricitat i el gas. En canvi, els caps de govern de la UE podrien acordar accions immediates per reposar l'esgotat emmagatzematge de gas natural i mesures urgents per ajudar els consumidors minoristes a assumir part de la càrrega de la creixent factura energètica.

D'altra banda, Qatar ha dit que accepta treballar en el subministrament de gas natural liquat a Alemanya, ja que l'economia europea més gran vol reduir la seva dependència de les exportacions russes. Mentrestant, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, aposta per l'energia nuclear i eòlica en un intent d'augmentar la seguretat energètica.

La inflació serà, sens dubte, el centre d'atenció al Regne Unit aquesta setmana, amb la publicació de l'IPC del febrer dimecres, per al qual s'espera una pujada interanual fins al 5,9%.

UNA ALTRA VEGADA EL PETROLI

La crisi energètica torna a reflectir-se aquest dilluns en una nova pujada del petroli, amb el Brent per sobre dels 114 dòlars i el West Texas per sobre dels 111. Els dos avancen un 6%.

El cru puja després que els rebels houthis hagin atacat diverses instal·lacions de petroli i gas de la petroliera Aramco a tot Aràbia Saudita durant el cap de setmana. La producció es va interrompre temporalment, i l'atac va ser un altre recordatori de la incertesa que afecta els mercats petroliers mundials en aquest moment. A més, els països europeus estan debatent imposar un embargament a les importacions russes de petroli.

Repsol ha estat un dels valors que ha pujat més de l'IBEX, juntament amb ArcelorMittal, que ha repuntat amb molta força mentre el preu de l'alumini es dispara per la decisió d'Austràlia de prohibir l'exportació d'alúmina a Rússia. Al costat contrari, Aena i Cellnex han estat els valors més baixistes.

Al Mercat Continu, Oryzon s'ha revaloritzat amb força després de rebre l'aprovació de l'FDA nord-americana per continuar investigant amb iadademstat.

DE BOEING A ALLEGHANY

A l'altra banda de l'Atlàntic, han estat notícia dues companyies. En primer lloc, Boeing, que cau amb força a la borsa després de l'accident d'un Boeing 737-800 de China Earstern amb 133 persones a bord. Això recorda els problemes que la companyia va tenir en el passat pels accidents amb els seus 737 Max.

D'altra banda, l'asseguradora Alleghany puja amb ganes després d'anunciar-se la compra per part de Berkshire Hathaway, conglomerat inversor del multimilionari Warren Buffett, per 11.600 milions de dòlars.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,1037 dòlars (-0,1%). L'or puja un 0,3% (1.935 dòlars) i la plata avança un 1,3% (25,41 dòlars).

El bitcoin cau un 1,2% (40.843 dòlars) i l'ethereum puja un 1% (2.900 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 2,239% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja a l'1,388%.

Noticias relacionadas

contador