ep ibex
EUROPA PRESS - Archivo

L'IBEX i la resta de borses europees han caigut amb força aquest divendres (IBEX: -2,21%. 7.775 punts) en una jornada durant la qual els bancs i l'empresa de videojocs americana GameStop han estat en el focus. CaixaBank ha pujat després de presentar els seus comptes i ha animat Bankia. A la banda contrària, BBVA ha caigut després de publicar xifres i ha arrossegat Santander. Siemens Gamesa també ha estat protagonista a Espanya després de presentar els seus comptes.

  • 11.075,40
  • 1,70%

BBVA va guanyar un 63% menys el 2020 i 1.320 milions durant el quart trimestre. L'entitat ha comunicat que recomprarà el 10% del capital i pagarà un dividend de 5,9 cèntims amb càrrec a 2020. A més, ha anunciat una "reconstrucció a Espanya" que probablement implicarà una retallada de la seva plantilla i de la seva xarxa d'oficines.

Quant a CaixaBank, el benefici del banc cau un 19% el 2020 i millora un 25% durant el quart trimestre, fins als 655 milions. Aquesta entitat ha dit que distribuirà un dividend de 0,0268 euros bruts per acció amb càrrec també al 2020.

A Wall Street, els principals indexs cauen un 1% enmig del 'cas GameStop' i tots els perjudicis que aquest està provocant en els 'curts', mentre que a Àsia les caigudes voluminoses també han dominat la sessió.

Als EUA, és notícia que Robinhood i altres brokers van decidir ahir restringir les transaccions amb GameStop i altres companyies que també han estat objecte de compres massives per part de petits inversors que actuen de manera coordinada. Encara que aquest divendres ha permès realitzar operacions de manera selectiva.

Amb tot, i a falta del que passi finalment aquest divendres, l'IBEX ha perdut al voltant d'un 4% en el mes i un 3,47% en aquesta última setmana. El mes ha estat marcat per les picabaralles entre la Unió Europea i els productors de vacunes a causa dels retards en el subministrament i, en general, per tot el caos associat en el procés de vacunació. Els resultats empresarials també han estat clars protagonistes i, per descomptat, la revolució que està suposant tot el que està succeint amb GameStop, amb totes les implicacions que té per al mercat en el seu conjunt, ha estat l'altre gran tema de gener. L'arribada de Joe Biden a la presidència dels EUA va tranquil·litzar momentàniament els ànims, però a Europa hi ha molta preocupació per l'evolució de la pandèmia i de la vacunació i les seves borses ho han reflectit clarament. Les tecnològiques també han estat protagonistes, amb els resultats de moltes d'aquestes grans empreses (bons comptes) i els avenços en el Nasdaq.

A l'agenda d'aquest divendres cal destacar el PIB i l'IPC de gener a Espanya. El PIB va registrar una caiguda històrica de l'11% mentre que l'IPC puja un 0,1% al gener en relació amb el mes anterior i va situar la seva taxa interanual al 0,6%. A Alemanya, el PIB va registrar una pujada intertrimestral del 0,1%, per sobre del que s'esperava. El PIB de França ha caigut un -1,3% intertrimestral, menys que el -4% esperat i després de la pujada del 18,5% del tercer trimestre.

Finalment, pel que fa a l'aspecte tècnic de l'IBEX, aquest dijous va rebotar després d'acostar-se al suport dels 7.663 punts. Per sota no hem de perdre de vista aquest nivell i, per dalt, la resistència clau es troba eals 8.122 punts, màxims del buit baixista que va deixar el passat 22 d'aquest mes.

Noticias relacionadas

contador