jackson hole powell
Alberto Sánchez

L'IBEX 35 ha pujat un 0,33%, fins als 8.922,20 punts, després que el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, hagi parlat a Jackson Hole. "Podria ser apropiat començar a reduir el ritme de compra d'actius aquest any", ha dit el banquer central més poderós del món. Unes paraules molt clares que pocs havien anticipat aquesta setmana, però que no han tingut un efecte negatiu als mercats, almenys durant aquesta jornada. Durant la setmana, l'índex gairebé s'ha mogut un 0,07%, ja que va tancar divendres passat als 8.915,30 punts.

  • 11.027,80
  • -0,43%

Les paraules de Powell han estat, sense cap dubte, el més important d'aquest divendres i el més rellevant de la setmana. "Durant la recent reunió de la Fed al juliol, jo opinava, a l'igual que la majoria dels participants, que si l'economia evolucionava àmpliament com anticipàvem, podria ser apropiat començar a reduir el ritme de compra d'actius (tapering' aquest any" ha comentat Powell.

La meva opinió és que s'ha complert la prova de 'progrés substancial addicional' per a la inflació. També hi ha hagut un clar progrés cap a la màxima ocupació", ha afegit el banquer central més poderós del món.

Powell també ha destacat "el fort informe d'ocupació per a juliol, però també la major propagació de la variant delta" de la Covid-19. Per això, ha assegurat que "valorarem acuradament les dades entrants i els riscos en evolució", encara que ha afegit que "fins i tot després que finalitzin les nostres compres d'actius, les nostres elevades tinences de valors a més llarg termini continuaran recolzant condicions financeres acomodatícies".

Powell també ha precisat un factor important, en deslligar l'inici del tapering de futures pujades dels tipus d'interès. "El moment i el ritme de la propera reducció en les compres d'actius no tindran la intenció de transmetre un senyal directe pel que fa al moment de la pujada de l'interès, per la qual cosa hem articulat un procés diferent i substancialment més estricte."

"Hem dit que continuarem mantenint el rang objectiu per a la taxa de fons federals al seu nivell actual fins que l'economia arribi a condicions consistents amb l'ocupació màxim, i la inflació hagi arribat al 2% i estigui en camí de superar moderadament el 2%. Tenim molt de camí per recórrer per assolir la màxima ocupació, i el temps dirà si hem assolit una inflació del 2% de manera sostenible", ha sentenciat el dirigent.

Els inversors també han dirigit les seves mirades als EUA cap a l'índex de preus dels consumidors, conegut com PCE, del mes de juliol, que ha pujat fins al 4,2%, el seu major nivell interanual des de 1991, superant les previsions i la dada anterior.

A Àsia, les borses han viscut una sessió tranquil·la mentre l'S&P 500 ha marcat un nou rècord a Wall Street per sobre de 4.500 punts després de les paraules de Powell, que segons sembla durant la jornada ha acontentat el mercat.

Dins de l'IBEX, PharmaMar, Solaria i BBVA han estat els més baixistes, mentre que les immobiliàries Colonial i Merlin, amb alces superiors al 2%, han estat els més alcistes al costat d'ArcelorMittal i Repsol. Al Mercat Continu, Rovi, després de la caiguda d'ahir del 13%, ha pujat gairebé un 4%.

BIDEN I AFGANISTAN

El president dels EUA, Joe Biden, va prometre ahir completar l'evacuació dels nord-americans i els seus aliats de l'Afganistan després que un atac terrorista a prop de l'aeroport de Kabul es cobrés la vida de més d'una dotzena de membres del servei nord-americà i de molts afganesos.

"No ens deixarem dissuadir pels terroristes. No deixarem que aturin la nostra missió. Continuarem l'evacuació", va dir Biden des de la Casa Blanca. "Rescatarem els nord-americans, traurem els nostres aliats afganesos i la missió seguirà endavant. Els Estats Units no es deixarà intimidar", va afegifr.

ALTRES MERCATS

L'euro s'aprecia un 0,4% i es canvia a 1,1797 dòlars (+0,07%). El petroli puja més de l'1,5%, fins als 72,23 dòlars el Brent i als 68,43 dòlars el WTI.

L'or i la plata avancen un 0,7% de mitjana, fins als 1.805 dòlars i als 23,80 dòlars, respectivament.

El bitcoin puja un 2,6% (48.142 dòlars) i l'ethereum, un 0,2% (3.116 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,329% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,304%.

Noticias relacionadas

contador