ep interior del palacio de la bolsa a 13 de mayo de 2021 en madrid espana el ibex 35 cedia un 194 en
Cézaro De Luca - Europa Press

L'IBEX ha baixat un 0,59%, fins als 9.088,30 punts, després d'un informe d'ocupació de maig als Estats Units que ha tornat a mostrar una creació de llocs de treball més feble del que s'esperava. No obstant això, la dada ha estat ben rebuda per Wall Street, ja que no suposa una pressió addicional per a la Fed a l'hora de retirar els seus estímuls monetaris. Durant la setmana, el selectiu espanyol s'ha deixat un 1,47%, després de tancar divendres passat en màxims anuals en preus de tancament (9.224 punts). Així, ha posat fi a una ratxa de set setmanes consecutives a l'alça.

  • 11.327,70
  • 0,25%

L'economia nord-americana va crear 559.000 llocs de treball al mes passat, una xifra sòlida que no obstant això s'ha situat per sota dels 671.000 llocs de treball anticipats.

La taxa d'atur ha caigut des del 6,1% fins al 5,8%, una mica millor que el 5,9% anticipat pels experts. "Encara queden algunes preguntes clau per respondre. Hi ha vacants al mercat laboral i, a mesura que les persones tornen a la feina, no està clar per què no es cobreixen. En el millor dels casos, és simplement qüestió de temps. Al pitjor, hi ha un desajust entre la mà d'obra necessària i la mà d'obra disponible", explica Robert Alster, expert de Close Brothers Asset Management.

ACTUALITAT EMPRESARIAL

El gruix dels grans valors de l'IBEX ha registrat un comportament negatiu aquest divendres, sobretot Santander, CaixaBank, Telefónica, BBVA i Repsol, amb baixades superiors a l'1%.

A més, els valors turístics (IAG, Aena, Meliá) han seguit caient després que ahir el govern britànic decidís finalment no incloure Espanya a la seva llista verda de destinacions segures per viatjar, mantenint el país en color ambre. Això vol dir que els que el triïn com a destinació turística hauran de guardar quarantena a la tornada.

D'altra banda, BBVA ha anunciat aquest divendres que contemplarà la proposta de CCOO de reduir l'afectació del seu ERO a través d'excedències incentivades en altres 210 persones, amb la qual cosa rebaixarà a 2.725 el nombre de treballadors afectats des dels 2.935 acordats dijous. Aquesta xifra rebaixa en un 25% la seva proposta inicial de 3.798 extincions.

CAP ALS 9.000 A CURT TERMINI?

L'IBEX perd un 0,9% durant la setmana a l'espera del que faci aquest divendres i després de deixar-se un 0,42% durant la passada sessió. "Encara que el seu aspecte tècnic és bo, no descartem acabar veient una extensió de les caigudes fins al suport dels 9.000 punts, preus on podríem veure la tornada de les compres", indica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

El suport clau que no perdrem de vista es troba als 8.800 punts, afegeix aquest expert. "No tornarem a veure un senyal de fortalesa mentre cotitzi per sota dels 9.254 punts", conclou.

SETMANA QUE VE: BCE I INDITEX

La reunió sobre tipus de dijous del Banc Central Europeu (BCE) centrarà gran part de l'interès dels inversors durant la setmana que ve, en un escenari en el qual el focus segueix posat tant en la recuperació econòmica com en les creixents expectatives d'inflació. Tot i que no es preveuen canvis en les polítiques monetàries actuals, sí serà rellevant qualsevol pista sobre quan començarà l'organisme a reduir el ritme de compra d'actius.

Al capítol empresarial, Inditex i Campbell Soup (ambdues dimecres) donaran a conèixer les seves últimes xifres comptables, al mateix temps que Grifols (dilluns) i Arcelor Mittal (dijous) distribuiran dividends entre els seus socis.

ALTRES MERCATS

L'euro s'aprecia un 0,4% i es canvia a 1,2175 dòlars. El petroli puja més de l'1%, fins als 72,14 dòlars el Brent i als 69,73 dòlars el West Texas.

L'or i la plata avancen un 1%, fins als 1.890 dòlars el primer i als 27,86 dòlars el segon.

El bitcoin cau gairebé un 5%, fins als 36.770 dòlars després de l'últim tuit d'Elon Musk. L'ethereum cedeix un altre 5% (2.641 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,59% i el i el rendiment de el bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,45%. baixa fins al 0,45%.

Noticias relacionadas

contador