ep archivo   christine lagarde presidenta del bce
BCE - Archivo

L'IBEX 35 ha caigut un 0,43%, fins als 8.800,60 punts, després que el Banc Central Europeu (BCE) mantingués els tipus d'interès i anunciar que reduirà el ritme de compres del PEPP durant el proper trimestre, encara que sense mostrar-se excessivament rotund.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Així, l'organisme monetari ha anunciat que seguirà efectuant compres netes d'actius en el marc del Programa de Compres d'Emergència de la Pandèmia (PEPP per les sigles en anglès) amb una dotació total d'1,85 bilions d'euros almenys fins al final de març de 2022 i, en tot cas, fins que consideri que la fase de crisi del coronavirus ha acabat. Però durant els propers mesos ho farà a un ritme més lent que durant els dos trimestres anteriors.

"Sobre la base d'una avaluació conjunta de les condicions de finançament i de les perspectives d'inflació, el Consell de Govern considera que poden mantenir unes condicions de finançament favorables amb un ritme de compres netes d'actius en el marc del PEPP lleugerament inferior", ha anunciat el BCE al comunicat que acompanya les reunions de política monetària. Això sí, no ha aclarit si el volum tornarà al d'inicis d'any o s'ubicarà en alguna franja intermèdia.

El BCE compra actualment 80.000 milions d'euros al mes en el marc del PEPP i 20.000 milions d'euros al mes amb el programa APP, xifres que sumen un total de 100.000 milions. I en general, el consens dels experts consultats per Bolsamanía creu que el ritme tornarà a nivells previs a l'acceleració anunciada al març. Per tant, els estímuls del PEPP es retallarien als 60.000 milions d'euros al mes, en línia amb el ritme de compres de principis d'any. Però l'institut emissor no ha confirmat aquest extrem.

A més, el Banc Central Europeu (BCE) ha revisat fortament a l'alça les seves previsions macroeconòmiques al setembre. Ara espera un creixement del 5% el 2021 i una inflació al 2,2%, mentre assegura que el repunt dels preus segueix sent transitori.

Als EUA, les peticions setmanals d'atur han caigut a un nou mínim de la pandèmia, 310.000, enfront de les 345.000 de fa una setmana i també per sota de les 335.000 anticipades pels analistes.

ELS VALORS

Dins de l'IBEX han destacat aquest dijous les caigudes en Aena, després que el Govern hagi cancel·lat l'ampliació de l'aeroport de Barcelona-El Prat, anunciada fa pocs dies i que estava valorada en 1.700 milions d'euros.

També ha cedit posicions Red Eléctrica, en rebre un consell de venda d'UBS i una retallada de valoració per part del banc suís.

Al Continu, Soltec ha caigut amb ganes després d'avançar uns resultats trimestrals que no han agradat gens al mercat.

MIRANT CAP A YELLEN

Aquest dijous se segueix parlant de les paraules de la Secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, que ha avisat que el Govern dels EUA es quedarà sense diners al proper mes d'octubre si el Congrés del país no accepta pujar el límit de deute que pot emetre l'Executiu de forma anual.

En una carta remesa tant a la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, com als líders de el Partit Republicà i del Partit Demòcrata a les dues cambres, Yellen ha demanat que s'elimini el límit de deute.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

"Dilatacions puntuals dels preus a part, la veritat és que l'IBEX està desplaçant lateralment des de fa un mes, amb suport als 8.800 i resistència als 9.000 punts, en números rodons", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. Mentre el selectiu no surti d'aquest rang de preus, no donarà pistes addicionals als inversors.

L'euro es canvia a 1,1829 dòlars (+0,14%). El petroli puja de forma moderada, amb el Brent als 72,82 dòlars i el WTI als 69,68 dòlars.

L'or i la plata cotitzen mixtos, als 1.792 dòlars i als 24,09 dòlars, respectivament.

El bitcoin puja un 1%, fins als 46.898 dòlars; i l'ethereum es deixa un 0,2% (3.512 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,329% i la del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,297%.

Noticias relacionadas

contador