lagarde julio bce

"Un ajust però no un tapering" aquesta frase dels experts de Barclays resumeix el sentiment dels analistes davant la reunió del Banc Central Europeu (BCE) del mes de setembre, durant la qual s'esperen petits canvis que denotaran l'intens debat en el si del banc central sobre el rumb de la política monetària. Tant és així, que el "despertar dels falcons", en paraules de Franck Dixmier, director d'Inversions Global de Renda Fixa d'Allianz Global Investors, al si de Consell de Govern, forçarà una reducció en el volum de les compres i donar més pistes sobre el nou marc de l'organisme anunciat al juliol.

El BCE compra actualment 80.000 milions d'euros al mes en el marc del PEPP i 20.000 milions d'euros al mes amb el programa APP, xifres que sumen un total de 100.000 milions. I en general, el consens dels experts consultats per Bolsamanía creu que el ritme tornarà a nivells previs a l'acceleració anunciada al març. Per tant, els estímuls del PEPP es retallarien a 60.000 milions d'euros al mes, en línia amb el ritme de compres de principis d'any.

A més, serà el primer pas d'una llarga senda de reduccions de compres netes mensuals amb el temps, "des dels actuals 100.000 milions d'euros al mes fins als 60.000 milions d'euros al mes durant el segon trimestre de 2022", assegura Konstantin Veit, gestor de carteres de PIMCO. Durant aquest procés, preveu l'analista que el PEPP finalitzi l'any que ve, potencialment al març", però, a canvi, l'APP regular s'incrementarà de 20.000 milions d'euros als 60.000 milions d'euros al mes abans citats, ja que el progrés cap a l'objectiu d'inflació a mitjà termini del 2% segueix sent escàs".

Una vegada que els efectes relacionats amb la pandèmia en el camí de la inflació s'hagin neutralitzat prou a través de mesures polítiques temporals com el Programa de Compres d'Emergència de la Pandèmia (PEPP per les sigles en anglès) i les provisions de liquiditat subvencionades, "creiem que les eines de compra d'actius més regulars tornaran a cobrar protagonisme per tal d'afinar l'orientació de la política monetària després de la pandèmia a partir de 2022, mentre que les retallades dels tipus d'interès seguiran en segon pla", argumenta Veit.

Aquesta és una decisió que "hauria de satisfer els falcons", incideix Dixmier. Tant Robert Holzmann, el governador del Banc d'Àustria, com Klaas Knot, el governador del banc central holandès, van dir estar a favor de la reducció després de la publicació de les xifres d'inflació de la zona euro d'agost, que va superar les estimacions amb un augment del 3% en comparació amb el 2,2% al juliol, un màxim de 10 anys. Aquest augment de preus també es reflecteix en l'IPC subjacent, que es troba al seu nivell més alt des de 2012 amb un 1,6%. No obstant això, s'espera que el BCE continuï posant l'accent en la naturalesa temporal de repunt de la inflació, sobretot a causa de l'escassetat d'oferta.

Amb tot, "el tapering pròpiament dit queda lluny", avisa Gilles Moëc, economista en cap d'AXA IM, ja que el banc central no ens diria res sobre la" zona d'aterratge "final dels programes quantitatius. Per a això, seguim pensant que caldrà esperar fins al desembre. "A causa de les ambigüitats del nou full de ruta (forward guidance) del BCE, ens sorprendria que durant la roda de premsa d'aquesta setmana s'aclarís una mica al respecte", afegeix l'analista. "Per a la política monetària, ara no és el moment d'endurir", afegeix per la seva banda Chris Iggo CIO Core Investments d'AXA Investment Managers. "La inflació ha pujat, però és probable que la mirada expost dels índexs de preus mostri un salt d'un pas al nivell de preus durant l'era Covid, més que un empinadura de la corba de preus (inflació)".

MÉS DETALLS SOBRE EL MARC ESTRATÈGIC

Aquesta reunió del Consell de Govern també els brindarà l'oportunitat de donar més detalls sobre el nou marc estratègic per a la implementació de la política monetària del BCE anunciat el 8 de juliol. Això inclou una nova meta d'inflació simètrica del 2% (en lloc de "per sota, però a prop del 2%") que requerirà, segons la presidenta de l'institut emissor, Christine Lagarde, futures accions de política que serien "contundents i persistents" i una nova orientació futura, tres condicions que no s'havien acordat per unanimitat.

Per garantir la seva credibilitat, serà important que el BCE aclareixi les condicions per al moment de la normalització dels tipus d'interès i les eines que es posaran en marxa per aconseguir la meta d'inflació.

Noticias relacionadas

contador