ep archivo   varios paneles del ibex en el palacio de la bolsa
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX-35 i la resta de borses europees han tancat amb alces fortes aquest dimecres (IBEX: +1,75%, 8.380) impulsats fonamentalment pels bancs (EuroStoxx Bank: +5,93%), animats davant la perspectiva d'una pujada de tipus a la reunió d'avui de la Reserva Federal (Fed).

  • 11.154,60
  • 1,56%

Dins l'IBEX, la majoria de títols han acabat la sessió en verd. Les millors han estat les entitats financeres (Bankinter, Sabadell, Santander, CaixaBank, BBVA), juntament amb Fluidra, Acerinox I Meliá. Al costat negatiu, Repsol i Inditex han estat dels pitjors després d'haver publicat els seus comptes el textil.

Aquests avenços al Vell Continent es produeixen després del bon tancament d'ahir a Wall Street (Dow Jones: +1,8%; S&P: +2,14%; Nasdaq: +2,9%) que estén els seus forts guanys durant la sessió d'aquest dimecres, i que a Àsia també es hagi viscut una jornada de 'súper rebot' després de les caiguda de dilluns i dimarts. El Hang Seng s'ha disparat un 8,9%, mentre que el Xangai ha pujat un 3,5%.

PER SOTA DEL PREVIST

Al pla empresarial, sens dubte el gran protagonista és Inditex, que ha publicat els resultats de l'any fiscal 2021 (últim exercici amb Pablo Isla al capdavant, que rebrà 23 milions d'euros per la sortida de la companyia).

El benefici net de la tèxtil va assolir els 3.243 milions d'euros entre l'1 de febrer del 2021 al 31 de gener del 2022. Això suposa un increment del 193% enfront del 2020, quan el benefici va quedar en 1.106 milions afectat per la Covid. Alhora, implica una caiguda de l'11% davant del que va aconseguir fa dos anys, abans de la pandèmia (3.639 milions).

Els experts assenyalen que els comptes del quart trimestre estanc són "dolents" i "incompleixen previsions".

TOTS PENDENTS DE LA FED

La Reserva Federal (Fed) serà avui la gran protagonista de la sessió i farà, amb tota seguretat, la primera pujada de tipus des del 2018. S'espera un increment en el preu dels diners de 25 punts bàsics. Com sempre, la seva decisió es coneixerà amb les borses europees tancades, així que serà demà quan es cotitzi a aquest costat de l'Atlàntic.

"Amb la inflació general dels EUA al 7,9%, i probablement més alta, és gairebé segur que veurem un augment dels tipus d'interès el dia d'avui del 0,25%. Alguns membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) probablement estaran al bàndol dels que volen veure una pujada de tipus de 50 punts bàsics, però tenint en compte la invasió russa d'Ucraïna i la volatilitat resultant en els preus mundials de les matèries primeres, podríem veure una mica de cautela", indica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

"El problema més gran de la Reserva Federal és com gestionar el seu missatge per a futures pujades de tipus en un context d'augment dels preus dels insums que probablement alentirà l'economia nord-americana durant el transcurs de la resta de l'any", afegeix Hewson.

El president de la Reserva Federal de Sant Lluís, James Bullard, s'ha mostrat especialment ferm en els darrers temps pel que fa a la necessitat d'una pujada més potent dels tipus de 50 punts bàsics en aquesta trobada, però Jerome Powell va plantejar durant les últimes compareixences que l'adequat serien 25 punts bàsics.

L'agenda d'aquest dimecres també inclou altres dades d'interès, com ara les vendes al detall del febrer als Estats Units. Recordem que les vendes al detall van mostrar un gran repunt del 3,8% al gener (revisat ara fins al 4,9%) després d'un important descens del -1,9% al desembre.

ALTRES MERCATS

D'altra banda, els inversors continuen pendents de l'evolució de la guerra, tot i que aquesta setmana el sentiment borsari està més calmat. La caiguda en el preu del petroli dels últims dies -a hores d'ara cedeix lleugerament, fins als 99,44 dòlars el Brent, mentre que el WTI repunta fins als 96,79 dòlars-, sembla que també ha contribuït a calmar els ànims, ja que redueix la pressió inflacionista i transmet la sensació que la situació, en certa mesura, podria anar millorant.

L'euro canvia a 1,1003 dòlars (+0,46%). L'or cau un 1,01% (1.910 dòlars) i la plata, un 1,48% (24,78 dòlars).

El bitcoin puja un 1,68% (40.366 dòlars), semblant al que fa l'ethereum (2.693 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,178%.

Noticias relacionadas

contador