ep interior del palacio de la bolsa a 13 de mayo de 2021 en madrid espana el ibex 35 cedia un 194 en
Cézaro De Luca - Europa Press

L'IBEX s'ha desmarcat aquest dimarts de la resta d'Europa amb caigudes del 0,54% (9.230,7 punts). Això, després de registrar ahir nous màxims anuals en intradia i preus de tancament molt a prop dels 9.300 punts. Dins el selectiu espanyol han caigut de forma destacada les acereries (ArcelorMittal i Acerinox) i en menor grans valors com CaixaBank, Telefónica, Inditex i Repsol. Al costat positiu, han liderat les alces PharmaMar i Mapfre.

  • 11.075,40
  • 1,70%

A nivell empresarial, una de les notícies del dia és que la Unió Europea i els Estats Units han arribat a un acord per posar fi a gairebé dues dècades de disputa pels respectius subsidis a Airbus i Boeing, els dos principals fabricants d'avions a nivell mundial.

Per la seva banda,CaixaBank ha millorat les condicions econòmiques per als afectats per l'ERO a causa de la pressió que estan realitzant els sindicats. La direcció del banc ha presentat una nova proposta que inclou prejubilacions a partir dels 54 anys.

A l'agenda econòmica, tenim dades d'inflació a Alemanya (+2,5% interanual), França (+1,8% interanual) i Itàlia (+1,3% interanual). Al Regne Unit s'ha publicat la taxa d'atur d'abril, que cau per quart mes consecutiu.

Als Estats Units les vendes minoristes del grup de control, que incideixen directament en el càlcul del PIB, han baixat un 0,7%, gairebé en línia amb la caiguda del 0,6% anticipada. Les vendes excloent-ne automòbils, una altra variable molt seguida, van baixar un 0,7%, enfront de la pujada esperada del 0,2%.

A més, l'índex de preus de producció ha repuntat un 0,8% al maig, fins a arribar a una taxa interanual del 6,6%, un nou màxim de la sèrie. El consens anticipava una pujada del 0,6%, fins al 6,3% interanual. Wall Street cotitza mixt i en zona de màxims històrics abans de la seva cita d'aquest dimecres amb la Reserva Federal (Fed).

Àsia també ho ha fet bé aquesta matinada, amb Austràlia pujant un 1%. Els membres de la junta del Banc de la Reserva d'Austràlia van acordar que seria "prematur" considerar el cessament del programa de compra de bons, segons van mostrar les actes de la reunió de política monetària del banc central corresponent a juny.

COMENÇA LA REUNIÓ DE LA FED

L'agenda d'aquest dimarts inclou també el començament de la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es coneixeran demà, amb les borses europees tancades.

El consens no espera que el banc central nord-americà faci canvis en la seva política monetària. No obstant això, els seus comentaris sobre els tipus, la inflació i l'economia mouran com sempre el mercat, amb especial atenció als plans de tapering (retirada d'estímuls).

"Powell podria plantejar la idea de reduir les compres de bons durant la reunió de setembre. Encara que el nostre escenari base segueix sent que el tapering s'anunciï durant la reunió de desembre, pensem que la Fed podria reflexionar abans d'això sobre la possibilitat de tapering al setembre en cas que la inflació sigui més persistent del que s'esperava i vulguin gestionar el risc d'una acceleració no desitjada de les expectatives d'inflació", apunta Tiffany Wilding, economista dels EUA de PIMCO.

JAMIE DIMON: L'EFECTIU ÉS EL REI

JP Morgan Chase ha estat "acumulant" efectiu en lloc de utilitzar-lo per comprar bons del Tresor o altres inversions a causa de la possibilitat que una major inflació obligui la Reserva Federal a augmentar els tipus d'interès, va explicar aquest dilluns Jamie Dimon, CEO del banc, durant una conferència. El major banc dels Estats Units per actius s'ha posicionat per beneficiar-se de la pujada dels tipus d'interès, cosa que li permetrà comprar actius de major rendiment, ha afegit.

"Tenim molt efectiu i capacitat i serem molt pacients, perquè crec que hi ha moltes possibilitats que la inflació sigui més que transitòria", va afirmar Dimon.

ALTRES MERCATS: EL BITCOIN RECUPERA ELS 40.000

L'euro es canvia a 1,2118 dòlars. El petroli puja un 1% i marca màxims dels últims dos anys, fins als 73,60 dòlars el Brent i als 71,70 dòlars el West Texas.

L'or puja un 0,2%, fins als 1.870 dòlars, i la plata cau un 1%, fins als 27,74 dòlars.

El bitcoin puja un 1% i recupera els 40.000 (40.037 dòlars). L'ethereum avança un 2% (2.585 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,51% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys avança fins al 0,4%.

Noticias relacionadas

contador