ep archivo   valores del ibex 35 en un panel del palacio de la bolsa a 21 de abril de 2021 en madrid
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha començat la sessió amb fortes caigudes que han arribat a superar l'1%, s'ha posat després pla i ha tancat amb pujades del 0,23%, fins als 9.051,70 punts, després de les optimistes declaracions de Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu (BCE).

  • 11.154,60
  • 1,56%

La banquera central francesa ha assegurat aquest dilluns que "la perspectiva econòmica és brillant" i el creixement s'està accelerant. "Les perspectives per a l'economia de la zona del euro són brillants a mesura que millora la situació de la pandèmia, avancen les campanyes de vacunació i comença a augmentar la confiança. Esperem que l'activitat econòmica s'acceleri a partir d'aquest trimestre", ha afegit.

Sobre la inflació, ha comentat que "s'ha recuperat durant els últims mesos, en gran part a causa de factors transitoris, incloent-hi els forts augments dels preus de l'energia. És probable que la inflació general augmenti encara més cap a la tardor, reflectint factors temporals".

En la seva opinió, el BCE ha de "romandre alerta i assegurar-se que el suport de les polítiques continuï proporcionant un pont sobre la pandèmia i ben entrat en la recuperació. L'enfocament europeu adoptat durant aquesta crisi és una gran fita i hauria de reforçar-se encara més".

Per valors, PharmaMar i Grifols han estat els valors més baixistes, mentre CIE Automotive, ArcelorMittal, Iberdrola i CaixaBank han liderat els guanys.

La setmana passada els inversors van assistir al gir de l'índex espanyol després de marcar nous màxims anuals a principis d'ella. Atents ara a la possible pèrdua d'aquests 9.000 punts. Els experts de Bolsamanía avisen que podríem acabar veient descensos fins als 8.800 punts. "Tot i les caigudes, el seu aspecte tècnic segueix sent clarament alcista. Tornaríem a veure un senyal positiu amb un tancament per sobre dels 9.200 punts", expliquen els analistes de Bolsamanía.

Dins el selectiu destaquen els retrocessos en ArcelorMittal, els bancs (Sabadell, Santander, BBVA...) i IAG, mentre que pràcticament cap valor cotitza en verd.

Les últimes caigudes als mercats han estat motivades per la reunió de la Reserva Federal (Fed), que la setmana passada va elevar les seves previsions d'inflació per a l'any de forma considerable i va avançar la data per dur a terme la seva primera pujada de tipus el 2023.

El president de la Fed de Sant Lluís, Jim Bullard, va dir divendres al programa Squawk Box de la CNBC que és natural que el banc central s'inclini una mica més cap al costat 'falcó' i que veu la pujada dels tipus d'interès tan aviat com el 2022.

A la Universitat Menéndez Pelayo, de Santander, han parlat sobre indults i ERO Nadia Calviño, vicepresidenta segona i ministra d'Afers Econòmics, i Carlos Torres, president de BBVA. A la Xina, avui hi havia reunió de el Banc Central Xinès, que ha mantingut els tipus d'interès per catorzè mes consecutiu.

MARK ZANDI PREVEU CAIGUDES DE FINS AL 20%

Mark Zandi, economista en cap de Moody's Analytics, espera que l'actitud més agressiva de la Fed provoqui caigudes al mercat d'entre el 10% i el 20%. I, a diferència de les retallades dels últims anys, Zandi estima que no es produirà una forta recuperació, especialment perquè el mercat està molt sobrevalorat. Calcula que podria trigar un any a tornar a recuperar els nivells actuals.

"Els vents en contra estan augmentant per al mercat de valors", va dir Zandi al programa Trading Nation, de CNBC, divendres. "La Reserva Federal ha de canviar de marxa aquí perquè l'economia és molt forta", ha afegit.

Zandi suggereix que la correcció pot estar ja en marxa perquè els inversors estan començant a espantar-se.

ALTRES MERCATS

L'euro s'aprecia un 0,27% i es canvia a 1,1883 dòlars. El petroli baixa lleument, fins als 73,26 dòlars el Brent i els 71,47 dòlars el West Texas.

L'or avança un 0,3%, fins als 1.774 dòlars, i la plata baixa un 0,1%, fins als 25,92 dòlars.

El bitcoin cau amb força (-8%), fins als 32.360 dòlars, mentre que l'ethereum es deixa un 11%, fins als 1.952 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,47% mentre el rendiment del bo espanyol a 10 anys avança fins al 0,46%.

Noticias relacionadas

contador