ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 4 de abril de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 rebota aquest divendres després de les caigudes importants d'ahir (+0,34%, 10.686 punts), encara que places europees com Alemanya i França han caigut amb moderació. No obstant això, el selectiu espanyol acomiada aquest divendres una altra mala setmana que, novament, ha estat marcada pel refredament de les perspectives de rebaixes de tipus als EUA després de publicar-se una dada d'IPC del març que va sortir per sobre del que s'esperava. La setmana passada, l'índex espanyol va perdre un 1,4% pel mateix motiu després de les declaracions de diversos membres de la Reserva Federal que també van afectar les previsions de rebaixes de tipus.

  • 11.299,30
  • -0,56%

La d'avui ha estat la segona setmana consecutiva en negatiu després de quatre seguides a l'alça per al selectiu espanyol, que ha perdut un 2,1% els últims cinc dies. L'Ibex suma sis jornades consecutives tancant en vermell. Incloent divendres passat, quan es va deixar un 1,58%, recula al voltant d'un 3%.

Les cotitzacions s'han vist molt influenciades per l'elevada tensió geopolítica que es viu al món en aquests moments, amb els Estats Units alertant d'un atac pràcticament imminent de l'Iran a Israel. "Els mercats semblen estar preparats per a una possible escalada de tensió geopolítica significativa als propers dies. S'ha engegat una estratègia defensiva clàssica, ja que els participants redueixen l'exposició i el risc de cara al cap de setmana, per la possibilitat d'un important risc de bretxa a l'obertura del mercat de diumenge", explica Michael Brown, analista sènior de Pepperstone

Dins l'índex destaquen les alces de les energètiques, amb Solaria, Endesa, Acciona i Naturgy pujant amb ganes. Al costat de les retallades, trobem IAG, Meliá i Sabadell com els pitjors. Al Continu, Audax es dispara després d'iniciar un programa de recompra d'accions.

EL BCE REAFIRMA LA SEVA PREVISIÓ DE JUNY

El Banc Central Europeu (BCE) va mantenir les taxes d'interès estables aquest dijous per cinquena reunió consecutiva i va donar el senyal més clar fins ara d'una retallada de tipus pròxima, malgrat la incertesa sobre els pròxims moviments de la Reserva Federal.

"Si l'avaluació actualitzada del Consell de Govern sobre les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la força de la transmissió de la política monetària augmentaran encara més la confiança que la inflació està convergint cap a l'objectiu de manera sostinguda, seria apropiat reduir el nivell actual de restricció de la política monetària", va dir en un comunicat.

Christine Lagarde, per part seva, ha deixat també la porta oberta a l'esperada rebaixa de tipus al juny en afirmar que "uns pocs membres del BCE" estaven llestos per baixar ja els tipus d'interès.

El BCE va augmentar la taxa clau a un rècord del 4% al setembre. Des de llavors, ha deixat aquesta taxa sense canvis a cada reunió.

COMENCEN ELS RESULTATS

La setmana acaba amb la mirada a la temporada de resultats empresarials del primer trimestre, que comença avui amb els comptes d'alguns bancs nord-americans: JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo.

Des del punt de vista empresarial, però al nostre país, se segueix de prop Telefónica, ja que celebra la seva Junta General d'Accionistes, en què s'ha ratificat el nomenament de gairebé mig Consell d'Administració i un pla d'incentius en accions per als directius de gairebé 200 milions d'euros en accions.

La companyia ha estat notícia aquesta setmana perquè CriteriaCaixa ha comunicat una participació del 5% en l'operadora. La presència d'empreses espanyoles -incloent-hi la SEPI- al capital de Telefónica ja arriba al 15% enfront del 9,9% de Saudi Telecom Company.

Pel que fa a l'actualitat macro de la jornada, avui s'han publicat les exportacions i les importacions del març a la Xina. Les primeres cauen un 7,5%, pitjor del que s'esperava i enfront de l'increment del 7,1% previ. Les segones baixen un 1,9%, també pitjor del previst i pitjor que la pujada del 3,5% prèvia.

A més, s'han anunciat les dades finals d'IPC del març de diversos països europeus, com ara Alemanya, França i Espanya (repunta al 3,2%). Així mateix, el Regne Unit ha publicat el PIB també del mes de febrer (creix un 0,1%). A l'altra banda de l'Atlàntic, a més dels resultats, els inversors prestaran atenció a l'índex sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan.

Finalment, cal destacar que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat a l'1,9% la previsió de creixement per a Espanya el 2024 enfront de l'estimació anterior de l'1,5%. A més, manté el 2,1% esperat per al 2025.

ALTRES MERCATS

L'euro cau als 1,0645 dòlars (-0,73%) després de la reunió del BCE. El petroli puja al voltant del 1,3% de mitjana. El Brent se situa als 90,9 dòlars i el West Texas, als 86,22 dòlars.

L'or conquista els 2.400 dòlars (+1,72%, 2.413 dòlars). La plata suma un 2,78% (29,03 dòlars).

El bitcoin cotitza als 69.300 dòlars i l'ethereum, als 3.440 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,52%.

Noticias relacionadas

contador