dl citigroup citi bank citi group citibank finance banking united states logo unsplash
Sharecast / Joshua Lawrence via Unsplash

Els beneficis de Citigroup han sorprès el mercat. El gegant bancari nord-americà ha anunciat que els guanys van caure un 27% fins a 3.371 milions de dòlars, per a un total d'1,58 dòlars per acció, molt per sobre dels 1,23 dòlars per acció que projectaven els analistes. La companyia atribueix aquest resultat a pèrdues netes de crèdit més grans en targetes, parcialment compensades per una menor reserva per a pèrdues de crèdit acumulada.

Els ingressos de la companyia també van minvar, en aquest cas un 2%, fins a tancar el març als 21.104 milions de dòlars. Excloent-ne els impactes relacionats amb desinversions per valor de 1.000 milions de dòlars, consistents principalment en el guany per la venda del negoci de consum a l'Índia, els ingressos van augmentar un 3% interanual. Aquest augment dels ingressos es va veure impulsat pel creixement a Banca, Banca Personal als EUA i Serveis, que van ser parcialment compensats pels descensos a Mercats i Patrimonis.

Les despeses d'explotació de Citigroup, que van pujar fins als 14.200 milions de dòlars, van augmentar un 7%. Aquesta magnitud, expliquen, inclou uns costos de reposicionament de 258 milions de dòlars, un gravamen especial incremental de la Corporació Federal d'Assegurança de Dipòsits (FDIC, per les sigles en anglès) de 251 milions de dòlars i unes despeses de reestructuració de 225 milions de dòlars. Aquest augment en les despeses va ser impulsat "en gran mesura" per la inflació i les despeses relacionades amb el volum, compensades parcialment per estalvis en productivitat.

El cost de crèdit de Citigroup va ser d'aproximadament 2.400 milions al primer trimestre del 2024, en comparació amb els 2.000 milions de dòlars del mateix període de l'any anterior, a causa de factors esmentats anteriorment.

La provisió total per a pèrdues creditícies era d'aproximadament 21.800 milions de dòlars al final del trimestre, en comparació amb els 19.800 milions al final del període de l'any anterior. Al tancament del març, els préstecs de Citigroup ascendien a 675.000 milions de dòlars, un 3% més que durant el mateix període de l'any anterior, cosa que reflecteix en gran manera el creixement de les targetes a Banca Personal dels EUA i l'augment dels préstecs a Mercats. En aquesta mateixa data, els dipòsits ascendien a aproximadament 1.300 milions de dòlars, un 2% menys que durant el mateix període de l'any anterior, a causa, en gran mesura, d'una reducció en serveis que reflecteix l'enduriment quantitatiu.

La ràtio de capital CET1 va augmentar una dècima percentual fins al 13,5%, impulsada pels ingressos nets i els menors actius ponderats per risc, parcialment compensats pel pagament de dividends ordinaris i preferents, recompres d'accions i actius més grans per impostos diferits. A més, la ràtio de palanquejament suplementari per al primer trimestre del 2024 va ser del 5,8%, sense canvis respecte al trimestre anterior.

Durant el trimestre, Citigroup va tornar un total de 1.500 milions de dòlars als accionistes ordinaris en forma de dividends i recompres d'accions.

Jane Fraser, CEO de l'entitat, també ha anunciat que al mes passat va acabar la "simplificació organitzativa" que es va anunciar al setembre. "El resultat és una estructura de gestió més neta i senzilla que s'ajusta plenament a la nostra estratègia i la facilita. També ens ajudarà a dur a terme la nostra transformació, en què hem fet grans progressos a mesura que retirem múltiples plataformes heretades, racionalitzem els processos integrals i reforcem el nostre entorn de risc i control", ha explicat. Al gener, la companyia va avançar que eliminaria 20.000 llocs de treball per millorar-ne la rendibilitat.

"Amb un augment dels ingressos del 8%, Serveis continua funcionant bé i generant rendiments molt atractius. El segment de Mercats es va recuperar d'un darrer trimestre difícil, amb una bona activitat de clients a Renda Variable i Productes de Diferencial. La recuperació de la banca es va accelerar, i els nivells gairebé rècord d'emissions de deute amb grau d'inversió van contribuir a augmentar els ingressos un 49%. A Gestió del Patrimoni, augmentem les comissions i hem reunit més de 22.000 milions de dòlars de nous actius nets durant els darrers 12 mesos. La Banca Personal dels EUA va registrar un creixement dels ingressos de dos dígits per sisè trimestre consecutiu, en què observem un impuls tant al nostre negoci de targetes com a la sòlida participació en les nostres ofertes de pagament digital”, ha sentenciat Fraser.

contador