ep archivo   interior del palacio de la bolsa con paneles con valores del ibex 35 en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 s'ha desmarcat de la resta de borses europees, que han pujat lleugerament, i ha baixat un 1,2%, perdent el suport dels 8.800 punts (8.695,30 punts). Dins el selectiu, han destacat les caigudes en IAG, per una retallada de Credit Suisse, i els descensos en Amadeus i Merlin Properties. Entre els grans valors, Cellnex, Iberdrola i Telefónica han estat els més baixistes. Durant la setmana, l'IBEX ha baixat un 1,9%.

  • 10.840,60
  • -0,29%

El fet que ahir Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu (BCE), no espantés el mercat amb l'espinós tema de la retirada d'estímuls ha estat ben rebut pels inversors. "The lady is not tapering", va dir la presidenta del BCE.

No obstant això, l'IBEX ha accelerat la seva caiguda després de perdre el suport de 8.800 punts, base de l'estret moviment lateral que havia desplegat l'índex durant les últimes setmanes. Així, de moment s'esvaeixen les esperances que l'índex ataqui a curt termini els seus màxims anuals, situats lleugerament per sobre dels 9.300 punts.

L'agenda d'aquest divendres inclou l'IPC d'Alemanya del mes d'agost (es queda al 0% en termes mensuals), mentre que el Regne Unit ha publicat el PIB de juliol (s'alenteix fins al 0,1%).

A Espanya, l'Índex de Producció Industrial va caure un 1,1% al juliol i va donar senyals de desacceleració, tot i que els analistes de Pantheon Macroeconomics no ho consideren preocupant i esperen que el sector serveis lideri la recuperació durant el tercer trimestre.

A més, la creació d'empreses a Espanya va pujar un 9,7% interanual al mes de juliol. Les comunitats autònomes amb major nombre de societats mercantils creades van ser la Comunitat Madrid (2.059), Catalunya (1.642) i Andalusia (1.320).

Al pla geoestratègic, els protagonistes absoluts son Xi Jinping i Joe Biden, que han mantingut una trucada i han parlat durant 90 minuts.

"Els dos líders han mantingut un ampli debat estratègic en què han discutit les àrees a les quals els nostres interessos convergeixen i les àrees a les quals els nostres interessos, valors i perspectives divergeixen", ha dit la Casa Blanca.

"Han acordat comprometre's en tots dos conjunts de qüestions de forma oberta i directa. Aquesta discussió, com ha deixat clar el president Biden, forma part de l'esforç continu dels Estats Units per gestionar de manera responsable la competència entre els Estats Units i la Xina", ha afegit l'Administració nord-americana.

ADÉU ALS 8.800

L'IBEX ha intentat subjectar-se aquest matí als 8.800 punts, però finalment ha perdut aquest nivell. Els experts de Bolsamanía destaquen la importància de deixar enrere aquests preus.

"Si no aconsegueix subjectar-se a aquests preus, és probable que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.600 punts, preu a on es troba la mitjana de 200 sessions. No tornarem a veure un senyal de fortalesa mentre cotitzi per sota dels 9.015 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1834 dòlars (+0,08%). El petroli puja un 2%, fins als 72,94 dòlars el Brent i als 69,75 dòlars el WTI.

L'or i la plata estan plans, als 1.796 dòlars i als 24,15 dòlars, respectivament.

El bitcoin cedeix un 3%, als 45.172 dòlars, i l'ethereum cau un 6%, fins als 3.261 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,339% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,329%.

Noticias relacionadas

contador