ep fachada del palacio de la bolsa de madrid a 1 de junio de 2023 en madrid espana el ibex 35 ha
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 ha cotitzat aquest divendres molt tranquil (-0,31%, 9.309,7 punts), en línia amb el que s'ha vist durant tota aquesta setmana, que es pot considerar de transició. L'índex espanyol va caure dilluns moderadament (-0,30%), dimarts i dimecres va pujar de manera continguda (un 0,23% i un 0,53%, respectivament), i ahir dijous va tornar a perdre tot just un 0,2%. En total, el còmput setmanal presenta una lleugera caiguda del 0,08%.

  • 10.983,70
  • -0,40%

Dins l'índex, Solaria i Acciona Energía han estat els valors més alcistes, mentre que Cellnex i CaixaBank han estat els pitjors entre les retallades.

La borsa espanyola i la resta de places estan esperant ja les reunions de la Reserva Federal (Fed) i del Banc Central Europeu (BCE) de la setmana que ve. Fins que no se sàpiga què decideixen finalment tots dos, no mouran fitxa més del que és necessari.

Com sabeu, hi ha certa divisió d'opinions sobre la Fed. Hi ha qui creu que durà a terme una altra pujada de tipus de 25 punts bàsics, i qui pensa que en aquesta trobada no mourà fitxa, però deixarà la porta oberta a fer-ho en properes reunions. Pel que fa al BCE, es preveu un altre increment de tipus de 25 punts bàsics malgrat que s'ha confirmat l'entrada de la zona de l'euro en recessió tècnica.

El Banc del Japó també celebra la reunió la setmana que ve.

INFLACIÓ XINESA

Aquest divendres hi ha escassetat de referències macro. La dada més rellevant és la inflació de la Xina, que va registrar una pujada del 0,2% al maig, mentre que els seus preus de producció van caure el 4,6% interanual i van marcar el descens més pronunciat des del maig del 2016.

"La desacceleració de l'economia xinesa va mostrar pocs signes d'arribar al final, augmentant la perspectiva que aquest període de preus baixos i negatius podria actuar com un vent en contra o indicador avançat per a l'economia mundial. També planteja la perspectiva d'una de més gran relaxació del banc central xinès, encara que cal preguntar-se com ajudaria això a l'economia en general, atesa la reticència dels consumidors xinesos a gastar després de tres anys de restriccions, que només es van suavitzar recentment", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

L'S&P 500 ENTRA EN MERCAT ALCISTA

L'índex S&P 500 va entrar en un mercat alcista aquest dijous, en recuperar-se dels mínims de l'any passat davant l'optimisme que la Reserva Federal estigui arribant al final de les pujades de tipus d'interès.

L'índex de referència de la renda variable dels EUA va pujar un 0,6% durant la sessió passada i va tancar als 4.293,93 punts, xifra que suposa un salt del 20% des del mínim del 12 d'octubre als 3.577,03 punts.

Des que diferents membres de la Fed es mostren partidaris, la setmana passada, de no pujar els tipus a la reunió del 13 i 14 de juny, l'S&P 500 ha pujat un 2,7%, superant el llindar del mercat alcista.

NOVA GOVERNADORA DEL BANC CENTRAL DE TURQUIA

Hafize Gaye Erkan serà la nova governadora del Banc Central de Turquia, segons ha confirmat el nou govern liderat per Recep Tayyip Erdogan després del seu triomf a les últimes eleccions.

Erkan és una jove banquera que ha desenvolupat la seva carrera als Estats Units, primer a Goldman Sachs i després a First Republic Bank (que ha hagut de ser rescatat recentment per evitar la seva fallida) fins al 2021. Des del 2022 i fins ara, ha estat directora executiva de Marsh McLennan.

L'anunci, fet a través d'un decret al Butlletí Oficial, completa la renovació de l'equip econòmic d'Erdogan després del nomenament de Mehmet Simsek com a ministre del Tresor i Finances. Erkan és la primera dona al capdavant de l'autoritat monetària turca.

TRUMP, UNA ALTRA VEGADA IMPUTAT

Aquest divendres és notícia l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, que ha estat imputat per segona vegada, ara per la sostracció de documents secrets de la Casa Blanca.

Trump va anunciar dijous a la nit a la plataforma Truth Social que els fiscals havien notificat als seus advocats que ha estat acusat. NBC News va confirmar poc després que s'enfronta a set càrrecs relacionats amb el seu mal maneig de més de 100 documents classificats que van ser descoberts l'any passat al seu complex Mar-a-Lago a Florida.

Trump es converteix així en el primer expresident a enfrontar càrrecs criminals federals. A més, és la segona vegada que l'expresident és acusat des que va deixar el càrrec. Mentre que la primera ronda de càrrecs es referia a la conducta de Trump mentre intentava ser elegit el 2016, els nous càrrecs toquen les seves accions mentre deixava la Casa Blanca i se centren en com va manejar alguns dels secrets més sensibles del país.

ALTRES MERCATS

L'euro ha arribat als 1,0761 dòlars (-0,27%). El petroli ha pujat lleugerament. El Brent s'ha situat als 76,15 dòlars i el WTI, als 71,36 dòlars.

L'or ha cotitzat pla (1.978 dòlars) i la plata ha avançat un 0,6% (24,50 dòlars).

El bitcoin ha tancat una setmana molt complicada a causa de les actuacions de la SEC contra Binance i Coinbase. La 'cripto' ha arribat als 26.591 dòlars. L'ethereum s'ha situat als 1.848 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,757%.

Noticias relacionadas

contador