ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 30 de septiembre de 2022 en madrid
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 (-1,11%; 8.323,20 punts) i la resta de places europees han tancat en negatiu aquest dilluns després dels guanys de les darreres jornades; i amb les preocupacions al voltant de la situació a la Xina com a teló de fons. El Hang Seng de Hong Kong ha arribat a caure un 4% aquesta matinada (ha tancat finalment amb descensos de l'1,5%) enmig de la inquietud per l'impacte de les mesures restrictives del gegant asiàtic per combatre la Covid i les protestes ciutadanes contra aquestes mesures.

  • 11.075,40
  • 1,70%

Els disturbis s'estan produint en un moment en què les infeccions han augmentat, cosa que ha provocat més controls locals de Covid. Això després que el canvi de política del govern central a principis d'aquest mes hagués suscitat l'esperança d'una relaxació gradual. Els quasi tres anys de controls han arrossegat l'economia xinesa. La desocupació juvenil s'acosta al 20%.

"Els disturbis es van produir quan van augmentar els contagis, cosa que va provocar noves regulacions locals de Covid. L'economia xinesa s'ha vist obstaculitzada per les limitacions que fa més de tres anys que estan en vigor i els consumidors i empresaris estan farts de les restriccions de Covid. (...) La Xina continua sent pràcticament l'únic lloc que continua tenint polítiques molt rígides relacionades amb el virus", assenyala Naeem Aslam, director d'anàlisi de la companyia AvaTrade.

FORTES CAIGUDES DEL PETROLI

La situació a Àsia està impactant directament al petroli. El Brent s'ha enfonsat fins a mínims des del gener d'aquest any i el West Texas ha marcat els nivells més baixos des de fa onze mesos davant la preocupació que tota la situació a la Xina acabi afectant la demanda.

Tot i això, el preu s'ha recuperat a mesura que ha anat avançant la sessió, el Brent cotitza als 82,46 dòlars (-1,4%) i el West Texas Intermediate se situa als 75,84 dòlars (-0,6%) després de haver arribat a caure més del 3% en tots dos casos.

"A més de la creixent preocupació pel debilitament de la demanda de combustible a la Xina a causa de l'augment dels casos de Covid-19, la incertesa política, causada per les rares protestes per les estrictes restriccions de Covid del govern a Xangai, va impulsar les vendes de cru, explica Hiroyuki Kikukawa, director general de recerca de Nissan Securities.

Dins de l'IBEX i de la resta de places europees han destacat els descensos a les petrolieres. Repsol s'ha deixat prop del 2%, tot i que els valors més baixistes han estat Fluidra, Acerinox, Naturgy i Redeia.

DADES ENCORATJADORES DEL DIVENDRES NEGRE

En un altre ordre de coses, sembla que les primeres xifres del Divendres negre als EUA es poden considerar encoratjadores.

El trànsit a les botigues va pujar un 2,9% als comerços al detall davant del 2021, segons dades preliminars recopilades per Sensormatic Solutions i recollides per Bloomberg.

Reuters informa que els compradors nord-americans van gastar un rècord de 9.120 milions de dòlars a Internet aquest Divendres negre, segons un informe publicat dissabte. La despesa en línia va augmentar un 2,3%, assenyala Adobe Analytics, que té accés a dades que cobreixen les compres al 85% dels 100 principals detallistes d'Internet als Estats Units.

LAGARDE I LA POLÍTICA FISCAL

Per part seva, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha assegurat aquest dilluns que, a l'entorn actual d'alta inflació, "les polítiques fiscals dels estats no han d'alimentar les pressions inflacionistes".

La banquera central ha afegit que "el suport fiscal ha de ser específic, personalitzat i temporal. Ha de ser focalitzat, de manera que la mida de l'impuls fiscal sigui limitada i beneficiï els qui més ho necessiten; adaptat, de manera que no debiliti els incentius per a reduir la demanda d'energia, i temporal perquè l'impuls fiscal no es mantingui més temps de l'estrictament necessari”.

UNA PARADA AL CAMÍ

L'IBEX segueix fent passos cap a la resistència clau dels 8.540 punts després de tancar divendres una bona setmana i acabar als 8.416 punts.

"Segons s'acosta a aquests preus, augmenten les possibilitats perquè vegem una parada al camí. El primer nivell de suport es troba als 8.200 punts, preus on conflueix la mitjana de 200 sessions", explica César Nuez, analista tècnic de Borsamania i responsable de Trader Watch.

"El més normal és que busqui recolzar-se en aquests preus abans de confirmar (si ho fa), un canvi de tendència. Qualsevol correcció que es mantingui per sobre dels 7.800 punts entraria dins de la normalitat", afegeix.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0382 dòlars (-0,12%). L'or cau un 0,7% (1.741 dòlars) i la plata, un 2,4% (20,90 dòlars).

El bitcoin perd un 2,7% (16.095 dòlars) i l'ethereum, un 4,3% (1.160 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,69%.

Noticias relacionadas

contador