ep archivo   petroleo
DAVID MCNEW - Archivo

El Brent s'ha enfonsat fins a mínims des del gener d'aquest any i el West Texas ha marcat els nivells més baixos des de fa onze mesos davant la preocupació que la situació a la Xina acabi impactant en la demanda.

Les mesures restrictives per frenar la Covid i les protestes ciutadanes que s'han produït durant el cap de setmana contribueixen a augmentar la inquietud sobre l'impacte de tota aquesta situació en la demanda de petroli.

"A més de la creixent preocupació pel debilitament de la demanda de combustible a la Xina a causa de l'augment dels casos de Covid-19, la incertesa política, causada per les rares protestes per les estrictes restriccions de Covid del govern a Xangai, va impulsar les vendes" del cru, explica Hiroyuki Kikukawa, director general de recerca de Nissan Securities.

"Els preus del petroli estan baixant tangencialment davant la tendència a l'augment dels casos de Covid a la Xina, cosa que ha provocat una resposta de bloqueig 'indestructible' per part dels responsables polítics. Qualsevol esperança d'accelerar els plans de reobertura és improbable; per això els operadors de petroli veuen amb mals ulls l'actual situació sobre el terreny a la Xina", afegeix Stephen Innes, soci director d'SPI Asset Management.

A aquesta hora, el Brent cotitza als 81,63 dòlars (-2,39%) després d'arribar a caure fins als 81,16, nivells no vistos des de principis d'any. El West Texas Intermediate se situa als 74,42 dòlars (-2,44%) després d'arribar a baixar fins als 73,82 dòlars.

Cal recordar que aquest diumenge, 4 de desembre, es reuneixen els grans productors de petroli mundials (OPEP+).

"La reunió de l'OPEP+ continua sent la principal àncora per als preus del petroli aquesta setmana. No hi ha dubte que aquests seguiran molt volàtils, reaccionant a tota mena de rumors. Fins ara, el que es pressuposa al mercat és que l'OPEP i els seus aliats no augmentaran la producció", comenta Naeem Aslam, director d'anàlisi de la companyia AvaTrade. "Ara bé, qualsevol cosa que se'n desviï podria fer oscil·lar el preu per un marge significatiu, depenent de la intensitat del resultat real o d'un rumor", adverteix.

Noticias relacionadas

contador