bancos centrales
Alberto Sánchez

L'IBEX 35 (-0,37%; 8.258,90 punts) i la resta de places europees han retallat posicions aquest dilluns de forma moderada, a l'arrencada d'una setmana que estarà carregada de referències importants, començant per les reunions de tipus de la Reserva Federal (dimarts i dimecres), el Banc Central Europeu (BCE), el Banc d'Anglaterra (BoE), el Banc Nacional Suís i el Banc de Noruega (dijous). A més, es publicaran dades d'inflació de diferents països, entre les quals destaca la dels EUA demà, dimarts.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Els inversors estan absolutament pendents de totes aquestes referències i per això aquest dilluns ha estat, més que mai, una sessió de transició a l'espera que es vagin materialitzant tots aquests esdeveniments.

Avui l'agenda inclou com a dada més rellevant el PIB del Regne Unit, que creix el 0,5% a l'octubre. A més, cal destacar que a Espanya es reuneix el Comitè Assessor Tècnic de l'IBEX al tancament de la sessió (Logista es perfila com a companyia favorita per entrar al selectiu), i que s'estrena al BME Growth Energy Solar Tech.

Dins de l'IBEX han destacat les caigudes en Meliá, després d'una dràstica retallada de Jefferies.

Fora del nostre país, atents a Microsoft, que ha comprat una participació del 4% a la Borsa de Londres (London Stock Exchange).

LA XINA, CORRUPCIÓ, PROMESES DE SÁNCHEZ...

D'altra banda, es parla també de la Xina i de les conseqüències de l'eliminació de les mesures per contenir la Covid, amb la ràpida expansió del virus per les llars i les oficines, sobretot a la capital. Aquesta situació, assenyala Bloomberg aquest dilluns, està posant a prova el sistema mèdic.

Així mateix, preocupa la vaga d'agents d'immigració i duanes prevista entre el 23 i el 31 de desembre al Regne Unit, que podria causar retards i cues als principals aeroports, entre d'altres coses. El govern de Rishi Sunak planeja que el personal militar i els funcionaris cobreixin els treballadors en vaga. Aquest dilluns es debatran els plans de contingència a una reunió d'emergència.

A Espanya, es parla de l'anunci de Pedro Sánchez d'aquest cap de setmana, que ha dit que el Govern prepara mesures per "contenir" la pujada del preu dels aliments el 2023.

A més, en un altre ordre de coses, ressona la detenció d'una de les vicepresidentes del Parlament Europeu, la grega Eva Kaili, per un presumpte delicte de participació en organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció en cas que vincula Qatar amb l'Eurocambra. En total, cinc persones han estat detingudes en el marc d'una investigació sobre presumptes pagaments de suborns que arribaven a ser “sumes substancials” per part del país per influir en les decisions dels eurodiputats.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0538 dòlars (+0,08%). El petroli rebota amb força des de mínims anuals. El Brent se situa als 78,20 dòlars i el WTI, als 73,32 dòlars.

L'or retalla un 0,9% (1.794 dòlars) i la plata baixa un 1,2% (23,42 dòlars).

El bitcoin cau un 0,6% (17.014 dòlars) i l'ethereum perd un 1% (1.252 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,529%.

Noticias relacionadas

contador