ep un panel del ibex en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha pujat amb força (+1,46%, 8.475,50 punts) juntament amb la resta de borses europees. El selectiu espanyol s'ha beneficiat del bon comportament dels bancs, liderats per CaixaBank, que ha publicat avui el seu Pla Estratègic 2022-2024. Espera una rendibilitat superior al 12% i generar 9.000 milions de capital fins al 2024. També ho han fet bé Repsol, després d'un consell de compra de Bank of America, Siemens Gamesa, Acerinox i IAG. Al costat més negatiu, Naturgy, PharmaMar i Ferrovial (JP Morgan ha retallat la seva valoració) han liderat els descensos.

  • 11.074,60
  • -0,33%

Les borses europees es beneficien de la bona jornada a Àsia a mesura que millora la situació relacionada amb la Covid-19, amb la relaxació d'algunes restriccions a Hong Kong i Shanghai. El H√ang Se√ng ha pujat avui un 3% al mig d'aquestes notícies.

El calendari d'aquesta sessió inclou la taxa d'atur ILO al Regne Unit del març (cau fins al 3,7% des del 3,8%), mentre que el president de la Fed, Jerome Powell, i la presidenta del BCE, Christine Lagarde, protagonitzaran dues compareixences amb els mercats europeus ja tancats.

Qui ha parlat ja ha estat James Bullard. El president de la Fed de St. Louis i un falcó més gran del banc central ha reiterat que "estem en camí de pujar els tipus d'interès en 50 punts bàsics en les properes reunions". Al mes passat, el banquer va assegurar que la Fed no estava tan darrere de la corba com es podia pensar i va assenyalar que els tipus haurien de pujar fins al 3,5% a causa de l'alta inflació.

A Europa, la cita més important de la sessió ha estat el PIB preliminar del primer trimestre a la zona de l'euro, que va créixer el 5,1% interanual i el 0,3% intertrimestral, millor del que s'esperava.

I als EUA, les vendes al detall d'abril han superat els pronòstics cosa que reforça la idea que l'economia nord-americana aguanta l'impacte de la guerra i els confinaments a la Xina. Tot i que, alhora, indica que la Fed continuarà endurint la seva política monetària per baixar la inflació.

Pel que fa a la guerra, les últimes notícies passen per l'aprovació, per part del Senat dels EUA, per aclaparadora majoria, d'una ajuda de 40.000 milions de dòlars a Ucraïna, destacant-ne l'ampli suport republicà i demòcrata al país a defensa contra la invasió russa.

A més, Suècia i Finlàndia lliuraran aquest dimecres a Brussel·les la sol·licitud d'ingrés a l'OTAN, segons ha anunciat la primera ministra sueca, Magdalena Andersson, en roda de premsa conjunta amb el president de Finlàndia, Sauli Niinistö.

TWITTER, DE NOU

Després que Elon Musk anunciés divendres que suspèn "temporalment" la seva OPA sobre Twitter, sembla que ara podria estar renegociant-ne l'adquisició, cosa que alguns experts pensen que era el que realment buscava amb aquesta decisió sorpresa de finals de la setmana passada.

Musk ha dit que un acord viable a un preu més baix no estaria "fora de la qüestió", tot i que també ha assenyalat que l'oferta "no pot avançar" fins que hi hagi claredat sobre els comptes 'spam' o 'bots'.

El conseller delegat de Tesla ha qüestionat les dades publicades per Twitter sobre el percentatge de correu brossa i comptes falsos, motiu que ha adduït per suspendre l'oferta. Per a molts, però, això no és més que una excusa per pressionar Twitter i pagar una quantitat menor a l'ofertada inicialment.

ALTRES MERCATS

L'euro puja amb força i canvia a 1,0536 dòlars (+1,01%). El petroli avança un 0,7%. El Brent se situa als 114,825,05 dòlars i el West Texas, als 115,06 dòlars.

L'or puja un 0,2% (1.818,60 dòlars) i la plata avança un 0,8% (21,72 dòlars).

El bitcoin es revalora un 1,5% (30.154 dòlars) i l'ethereum, un altre 2,2% (2.062 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,962% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja al 2,12%.

Noticias relacionadas

contador