erdogan seche la cop26 en raison d un differend sur la securite 20211101153624

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha reiterat les objeccions d'Ankara a l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'OTAN, afirmant que Turquia no aprovarà les candidatures.

El líder turc afirma que aquests països han allotjat persones vinculades a grups que Turquia considera organitzacions terroristes. Finlàndia i Suècia han dit que enviaran delegacions a Ankara per intentar convèncer Turquia que accepti les seves candidatures; Erdogan, tot i això, ha dit que "no haurien de molestar-se".

"Cap d'aquests països té una actitud clara i oberta cap a les organitzacions terroristes", va dir Erdogan en una conferència de premsa dilluns. "Com podem confiar-hi?".

L'ampliació de l'OTAN requereix un acord unànime dels 30 membres actuals.

Turquia acusa Finlàndia i Suècia d'albergar membres del PKK, el Partit dels Treballadors del Kurdistan. El PKK fa anys que s'enfronta a les forces de seguretat turques, però afirma que els seus objectius són més drets culturals i polítics per als kurds i l'eventual establiment d'un estat kurd independent.

Erdogan també va dir que Turquia no podia acceptar les ofertes de Finlàndia i Suècia a causa d'un embargament d'armes que els països van imposar a Turquia després de la seva incursió a Síria el 2019.

"En primer lloc, no podem dir 'sí' a aquells que imposen sancions a Turquia, en unir-se a l'OTAN, que és una organització de seguretat", va dir Erdogan.

contador