ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de grans borses europees, excepte Itàlia, acomiaden dilluns amb signe positiu (IBEX: +1,11%, 9.968 punts) després d'una setmana passada complicada, marcada pels dubtes sobre la intensitat de les baixades de tipus d'interès per a aquest any. El selectiu espanyol es va deixar la setmana passada un 2,3% i va perdre el suport dels 10.000 punts. Els millors n'han estat Grifols, Naturgy i els bancs, mentre que només Solaria i Repsol han acomiadat la jornada en vermell.

  • 11.327,70
  • 0,25%

Des del punt de vista empresarial, aquest dilluns cal assenyalar que Telefónica ha anunciat que ha aconseguit el 93,10% de la seva filial Alemanya per 1.483 milions d'euros. A més, Técnicas Reunidas, juntament amb la xinesa Sinopec, ha aconseguit un contracte a Aràbia Saudita per més de 3.300 milions de dòlars. La companyia ha pujat al Mercat Continu més d'un 7%.

EL BANC DE LA XINA MANTÉ TIPUS

Les borses asiàtiques han viscut una sessió mixta, en què destaquen novament les pujades del Nikkei, que escala per sobre dels 36.000 punts i les caigudes del Hang Seng, properes al 3%. Recordem que Wall Street va finalitzar divendres passat amb nous màxims històrics i amb alces que van ser de l'1,7% al Nasdaq, en una setmana que va estar marcada pel bon comportament de les tecnològiques i, en concret, dels fabricants de xips.

L'agenda d'aquest dilluns té escasses referències macro importants. El més rellevant de la jornada ha estat la decisió del banc central de la China, que ha mantingut els tipus sense canvis, tal com esperava el consens.

El Banc Popular de la Xina ha deixat sense canvis les taxes d'interès preferencials de préstecs a un i cinc anys al 3,45% i 4,2%, respectivament.

Avui ha començat la reunió de dos dies del Banc Central del Japó, que anunciarà la decisió de política monetària demà.

BCE, TESLA, BANKINTER...

Aquesta setmana hi ha reunió de tipus del Banc Central Europeu (BCE). Se seguirà amb molta atenció el que hagi de dir Christine Lagarde després que la setmana passada parlés (amb reserves) de les primeres retallades de tipus per a estiu, però també després que altres membres del BCE diguessin que no calia esperar cap rebaixa aquest any o que calia esperar per finals d'any.

No esperem canvis a la política monetària, ni canvis importants en la comunicació per part del BCE (aquesta) setmana. El BCE vol veure les dades de primavera sobre beneficis, salaris i inflació. Mantenim la nostra opinió que la primera retallada de 25 punts bàsics es produirà el juny, però, atesa la ràpida desinflació, els riscos apunten a una actuació més ràpida a partir de llavors (…). Estem cada vegada més nerviosos per la possibilitat que les dades obliguin el BCE a retallar una vegada a cada reunió posterior, en lloc de trimestralment, un ritme accelerat que no esperàvem fins al 2025”, apunta Rubén Segura-Cayuela, economista en cap per a Europa de Bank of America.

Pel que fa als resultats, aquesta setmana comença la temporada a Espanya amb les xifres de Bankinter dijous. A més, a l'altra banda de l'Atlàntic es publicaran els comptes de Netflix (dimarts) i de Tesla (dimecres).

Respecte a altres referències rellevants per a les properes jornades, dijous els EUA publiquen el PIB del quart trimestre i divendres, l'índex de despesa en consum personal (PCE) del desembre.

DESANTIS DEIXA VIA LLIURE A TRUMP

Ron DeSantis s'ha retirat de la carrera presidencial dels Estats Units aquest diumenge i ha manifestat el suport al favorit, Donald Trump, reduint el camp republicà a dos candidats principals abans de les molt observades primàries de New Hampshire d'aquest dimarts.

La seva sortida de la contesa és un cop sorprenent per a la fortuna política d'un candidat que, fa només dos anys, va guanyar fàcilment un segon mandat com a governador i es va presentar a l'escenari nacional aclamat per donants republicans de gran envergadura.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0886 dòlars (-0,1%). El petroli puja notablement. El Brent se situa als 79,92 dòlars i el West Texas, als 75,12 dòlars.

L'or cedeix lleument (2.024 dòlars) i la plata baixa un 1,9% (22,27 dòlars).

El bitcoin cau fins als 40.400 dòlars i l'ethereum, fins als 2.360 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,092%.

Noticias relacionadas

contador