ep paneles de vlores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 12 de mayo de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta d'índexs europeus han mantingut el bon to aquest dimarts (IBEX: +1,01%, 8.511; DAX: +0,67%; CAC: +0,34%; FTSE 100: +0,46%) després de tancar la sessió de dilluns amb ascensos moderats, cosa que també es va veure a l'altra banda de l'Atlàntic. Dins del selectiu han destacat les fortes alces de Telefónica, ArcerorMittal i Acerinox. IAG també ha sumat posicions després de comunicar que ha convertit el préstec de 100 milions a Globalia en una participació del 20% en Air Europa. Al costat negatiu, el pitjor ha estat Fluidra. Al Continu, han destacat les fortes alces en Urbas, que ha comprat la unitat productiva del Grup Ingeser.

  • 7.583,50
  • -2,46%

Avui els inversors presten una atenció especial al ZEW alemany del mes d'agost, mentre que al Regne Unit s'han publicat dades de desocupació i salaris del període comprès entre abril i juny.

L'indicador ZEW de sentiment econòmic d'Alemanya va caure a -55,3 a l'agost, enfront de -53,8 al juliol, xifra que suposa el nivell més baix des de l'octubre del 2008. A més, l'índex sobre l'avaluació de la situació actual també baixa, a -47,6 a l'agost enfront de -45,8 de juliol, representant el nivell més baix des d'abril de 2021.

"Els experts del mercat financer esperen una caiguda més gran en el ja feble creixement econòmic a Alemanya. Les taxes d'inflació encara altes i els costos addicionals esperats per a calefacció i energia condueixen a una disminució en les expectatives de guanys per al sector de consum privat", comenta Michael Schröder, investigador de ZEW.

La taxa d'atur del Regne Unit, per part seva, s'ha mantingut al 3,8% al trimestre que finalitza al juny, en línia amb el que s'esperava. El creixement de la remuneració total mitjana dels treballadors (incloent-hi les bonificacions) va ser del 5,1% i el creixement de la remuneració ordinària (excloent-ne les bonificacions) va ser del 4,7%. En els dos casos va superar les expectatives.

Als Estats Units, s'han conegut les darreres referències sobre l'habitatge. Els permisos de construcció per al mes de juliol han caigut fins als 1.674 milions, des dels 1.696 milions del mes anterior. En el cas dels inicis de nous habitatges també han patit una baixada, situant-se en 1,446 milions davant dels 1,599 milions del juny. Allí, Home Depot ha anunciat resultats.

EL PETROLI SEGUEIX CALENT AMB FORÇA...

El cru continua caient aquest dimarts després dels forts descensos del 5% de la jornada passada. El Brent cedeix un 2,67%, als 92,56 dòlars, i el West Texas es deixa un 2,95%, fins als 86,77 dòlars.

Aramco va dir diumenge que podria augmentar la seva producció fins a la capacitat màxima de 12 milions de barrils diaris si el govern saudita ho ordena. Així mateix, la perspectiva creixent del petroli iranià juga a favor de les caigudes, ja que les últimes notícies revelen que l'Iran ha respost a la proposta de la UE per reviure l'acord nuclear del 2015 amb els EUA. Les autoritats europees pressionen ara els EUA perquè adopti un "enfocament realista i flexibilitat" per resoldre el parell de qüestions pendents. "Un acord nuclear entre els EUA i l'Iran hauria de desbloquejar fins a 4 milions de barrils de petroli iranià al dia i contribuir a alleujar la crisi de subministrament", assenyala Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank.

...MENTRE L'ELECTRICITAT MARCA UN NOU RÈCORD

Els preus de l'electricitat a Europa han aconseguit un nou rècord, alhora que el gas també ha continuat pujant, agreujant la crisi energètica que amenaça de sumir la regió en recessió, ressalta Bloomberg entre les notícies destacades del dia.

En línia amb els temors reflectits al ZEW, les tarifes energètiques d'Alemanya per al proper any van pujar un 3,7%, fins als 477,50 euros el megawatt-hora a l'European Energy Exchange. Això és gairebé sis vegades més que l'any passat per aquestes dates, mentre que el preu s'ha duplicat als dos darrers mesos.

Bloomberg subratlla que les llars alemanyes hauran de fer front a uns costos anuals addicionals d'uns 290 euros per pagar el gas a mesura que es redistribueixi la càrrega de les restriccions russes dels fluxos d'energia cap a Europa.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0175 dòlars (+0,15%). L'or retrocedeix moderadament (-0,46%, 1.789 dòlars), mentre que la plata es deixa un 0,87% i es queda a prop de perdre els 20 dòlars per unça.

El bitcoin cedeix un 0,65% (23.885 dòlars) i l'ethereum retalla un 0,39% (1.886 dòlars).

La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa al 2,839%.

Noticias relacionadas

contador