ep archivo   el presidente de la reserva federal fed de estados unidos jerome powell ha asegurado
FED - Archivo

L'IBEX 35 (-1,05%; 9.411 punts) i la resta de borses europees s'han girat a la baixa després de les paraules de Jerome Powell, que ha avisat que els tipus podrien pujar més del previst als Estats Units. Després d'aquesta jornada, el selectiu espanyol perd la ratxa alcista just després que aquest dilluns marqués un nou màxim anual en preus de tancament als 9.511 punts.

  • 11.154,60
  • 1,56%

A Àsia, les borses han tancat mixtes després que el banc de la Reserva Federal d'Austràlia hagi apujat els tipus d'interès 25 punts bàsics, fins al 3,6%. A més, ha assenyalat que "caldrà un major enduriment de la política monetària per garantir que la inflació torni a la meta i que aquest període d'alta inflació sigui només temporal".

D'altra banda, les exportacions de la Xina al febrer van baixar el 6,8%, per sota de la previsió que anticipava una caiguda del 9,4%. I les importacions van caure un 10,2%, gairebé el doble de la baixada esperada del 5,5%.

Wall Street va tancar amb signe mixt, lluny dels seus màxims intradia i ara està registrant pèrdues después de les paraules de Powell.

POWELL I LES DADES D'OCUPACIÓ

Els inversors no han rebut de la millor manera les paraules del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, davant del Comitè Bancari del Senat. Durant la seva compareixença, el banquer central ha destacat que el nivell final dels tipus d'interès probablement serà "més alt del que s'esperava", arran d'unes darreres dades que mostren un mercat laboral molt ajustat i una inflació que baixa a un ritme menor del previst.

"Com he esmentat, les últimes dades econòmiques han estat més fortes del que s'esperava, cosa que suggereix que és probable que el nivell final de les taxes d'interès sigui més alt del que s'havia anticipat anteriorment", destaca.

Cal recordar que Powell tornarà a comparèixer aquest dimecres, aquesta vegada davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants.

A més, a finals de setmana es coneixeran les dades d'ocupació dels EUA del febrer. Fins ara, la fortalesa que ha mostrat el mercat laboral es perfila com un problema per a la Fed, que es pot veure obligada a apujar més els tipus d'interès per controlar els preus. Després d'afegir el gener passat 517.000 llocs de treball, per al febrer el consens espera la creació de 225.000 llocs de treball.

Al pla empresarial, seran importants empreses com Henkel i Zalando, entre d'altres, que han presentat els resultats del quart trimestre i del conjunt de l'any 2022. Als Estats Units, Meta (Facebook) pot anunciar aquesta setmana una altra ronda de milers d'acomiadaments per reduir costos.

INDRA S'ENFONSA

A Espanya, Indra ha anunciat un pla de successió per al conseller delegat, Ignacio Mataix, vinculat a la definició del proper pla estratègic que la companyia té previst definir per als propers anys. Les seves accions han registrat pèrdues fortes i han estat les més baixistes dins de l'IBEX.

En positiu, Meliá i Acciona Energía, han estat els títols més alcistes.

A més, el Banc d'Espanya té previst elevar la previsió de creixement i rebaixa la d'inflació, segons ha confirmat el governador de l'organisme, Pablo Hernández de Cos.

"És altament probable que les previsions de creixement del PIB real de l'economia espanyola per al 2023 que publicarem les properes setmanes es revisin a l'alça respecte a les del desembre", ha assenyalat.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'IBEX 35 va aconseguir “tancar per sobre dels 9.500 punts i de moment no ofereix ni el més mínim senyal de debilitat que ens faci pensar en una parada al camí. Divendres passat es va deixar un buit alcista que es manté sense cobrir, cosa que és una mostra de la fortalesa actual de les compres.

El primer nivell de suport el podríem situar als 9.247 punts. Si els perd, podríem veure un atac al suport clau dels 9.069 punts. Només amb l'abandonament d'aquest nivell de preus ens plantejaríem una correcció més profunda al selectiu espanyol”, explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

En altres mercats, el petroli West Texas cedeix un 2,7% (78,29 dòlars) i el Brent, un 2,31% (84,19 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,93% (1,0578 dòlars), i l'unça d'or baixa un 1,69% (1.823 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 3,96% i el bitcoin cau un 0,37% (22.294 dòlars).

Noticias relacionadas

contador