ep un hombre reposta gasolina a su moto en una gasolinera de barcelona
David Zorrakino - Europa Press

La Confederació General del Treball (CGT) ha bloquejat aquest dimarts l'enviament de combustible de totes les refineries franceses. Aquest bloqueig es produeix durant la vaga i les protestes per la reforma de les pensions que vol fer el president francès, Emmanuel Macron. Macron també pretén endarrerir l'edat de jubilació dels 62 als 64 anys per al 2030.

La primera jornada de vaga va tenir lloc el 19 de gener, però això no ha evitat que el projecte de llei avancés fins a l'Assemblea i el Senat. Aquest dimarts comença una vaga indefinida que amenaça d'afectar de forma severa els transports al país. Estan previstes més de 300 manifestacions i desenes de bloquejos a tot França.

L'Administració Autònoma de Transports Parisins (RATP) ha anunciat que espera que els horaris dels trens es vegin afectats, i per això ha sol·licitat a la població que intenti treballar des dels seus domicilis sempre que els sigui possible. S'espera que només un de cada tres trens d'alta velocitat estiguin en funcionament aquesta jornada i un terç dels Eurostar i Thalys estan bloquejats. La companyia aèria Air France també s'uneix a les aturades i només operarà 8 de cada 10 vols de mitjana i curta distància. A més, aquest dilluns els camioners van aixecar barricades a les carreteres.

Pel que fa a l'energia, aquest divendres ja es va començar a reduir la producció d'electricitat i l'empresa d'energia TotalEnergies ha anunciat que la sortida de combustible està bloquejada de les refineries. Ha comptabilitzat que a prop del 64% dels seus treballadors es troben en vaga, cosa que n'implica uns 296.

A la refineria de Gonfreville, els piquets també es troben bloquejant les sortides de combustible en el que els sindicats pretenen que sigui un moviment de vaga "massiu" i "sense precedents" per portar França "a un punt mort".

També s'espera que els professors s'uneixin a la vaga, al voltant del 60% dels professors de primària secundant-la. Fins ara, el percentatge més alt registrat a educació primària era d'un 42%, segons el Ministeri. A secundària, per la seva banda, no arribava al 35%.

La primera ministra, Élisabeth Borne, ha lamentat en una entrevista que els més perjudicats seran “els francesos més modestos”.

La Confederació Francesa Democràtica del Treball (CFDT) ha declarat aquest dimarts que espera que sigui "una jornada de mobilització molt forta", recull Le Monde. Per a Laurent Berger, secretari general de la CFDT, les aturades que s'estan fent només demostren "que aquesta reforma és rebutjada pels ciutadans i el món del treball". Actualment, dos de cada tres francesos no estan d'acord amb la reforma de Macron, segons els sondejos.

contador