ep el gobernador del banco de espana pablo hernandez de cos interviene en el iii observatorio de las
Gabriel Luengas - Europa Press

El Banc d'Espanya revisarà a l'alça les previsions del Producte Interior Brut (PIB) espanyol per al 2023 atès que s'estaria observant una resiliència més gran del que s'esperava fa uns mesos. "És altament probable que les previsions de creixement del PIB real de l'economia espanyola per al 2023 que publicarem a les properes setmanes es revisin a l'alça respecte a les de desembre", ha assenyalat el governador de l'organisme, Pablo Hernández de Cos.

Les raons per a aquesta resiliència més gran es troben en què s'ha produït una correcció més gran de la prevista del xoc d'oferta negatiu que va condicionar l'activitat econòmica l'any passat. A més, s'ha observat un descens molt significatiu dels preus energètics, en un context en què l'hivern ha estat suau i les dificultats de proveïment d'energia s'han alleujat.

També els colls d'ampolla a les cadenes de subministrament s'han mitigat d'una manera apreciable. Així ho ha explicat De Cos durant la seva intervenció en un acte organitzat per El Español i Invertia.

Com afegeix, també han contribuït al sosteniment de l'activitat els matalassos d'estalvi que les famílies van acumular durant la pandèmia, les mesures desplegades per esmorteir les caigudes de rendes reals i l'elevat dinamisme del mercat laboral.

El Banc d'Espanya també revisarà les estimacions d'inflació, tot i que en aquest cas a la baixa. Tot i això, de Cos ha matisat que "aquestes previsions previsiblement reforçaran la nostra impressió que les pressions inflacionistes subjacents continuaran sent elevades a curt termini i només es moderaran de forma gradual en pròxims trimestres".

A més, el governat ha assenyalat que, malgrat la millora de les perspectives, el nivell d'incertesa i els riscos per a l'estabilitat financera es mantenen elevats i que la crisi d'Ucraïna i la persistència de la inflació segueixen com a focus de risc principals.

Per això, "hem de continuar sent molt prudents: l'estalvi acumulat durant la pandèmia s'està reduint, els efectes de l'enduriment de la política monetària encara no s'han percebut íntegrament, la incertesa geopolítica no s'ha reduït i la persistència de la inflació augmenta la probabilitat que es produeixin efectes de segona ronda, que, en cas que es materialitzessin, podrien requerir un enduriment més gran de la política monetària”.

En les últimes previsions, presentades al desembre, el Banc d'Espanya va rebaixar lleugerament la previsió de PIB per al 2023 i el 2024, i el va col·locar a l'1,3% i el 2,7%, respectivament. Pel que fa als preus, les projeccions macroeconòmiques mostraven que la taxa d'inflació general es desaccelerarà fins al 4,9% el 2023 i el 3,6% el 2024.

Noticias relacionadas

contador