ep archivo   vista de varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de octubre de 2022
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha rebut un regal aquest dia de Reis en forma de pujades (+1,09%, 8.701 punts) que li han permès prolongar el bon moment al selectiu espanyol i assentar-se al verd en aquest inici del 2023, durant el qual s'ha revalorat un 5,7% a la primera setmana de l'any.

  • 10.854,40
  • -2,22%

Els bancs han tornat a ser el principal motor del selectiu espanyol, liderats per Unicaja (+4,05%) i Banc Sabadell (+2,87%), mentre que els que pitjor comportament han registrat han estat Laboratorios Rovi (-0, 50%) i Indra (-0,09%).

Avui ha estat festiu a Espanya, per això s'ha viscut una jornada de molt baixa activitat, però no a la resta d'Europa, on el dia ha arribat carregat d'importants referències econòmiques.

Tampoc ho és als Estats Units, on les dades d'ocupació oficials del desembre han mostrat un mercat laboral que resisteix molt millor del que s'esperava l'enduriment monetari que està duent a terme la Reserva Federal (Fed), després d'un dijous que va sorprendre els inversors per les males dades d'ocupació setmanals així com de l'informe ADP.

L'IPC DE L'EUROZONA, SOTA EL FOCUS

El dia de Reis arriba amb regals, qui sap si amb carbó, en forma d'importants dades macroeconòmiques. El primer, l'IPC del desembre de la zona de l'euro ha estat difícilment millorable. La inflació de la zona de l'euro ha donat una important sorpresa a la baixa i ha caigut fins al 9,2% al desembre des del 10,1% del novembre. El consens anticipava que se situés cinc dècimes percentuals per sobre, al 9,7%. La taxa subjacent, en canvi, ha augmentat fins al 5,2%, dues dècimes més que fa un mes.

Els experts de Pantheon Macroeconomics creuen que la inflació “ha tocat sostre”. Així mateix, assenyalen que aquestes dades ofereixen “munició de sobres tant als coloms com als falcons del BCE” i preveuen tenses negociacions entre els responsables polítics durant els propers mesos”.

D'altra banda, les dades de vendes al detall de la zona de l'euro van repuntar un 0,8% al novembre la zona de l'euro en comparació amb l'octubre. En comparació de l'any passat, van baixar un 2,8%.

"Les expectatives del Banc Central Europeu (BCE) haurien de moderar la caiguda, però també sabem que les expectatives de la Reserva Federal (Fed) tenen el poder d'eclipsar tota la resta...", explica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank, que creu que una inflació europea més feble “podria estovar els falcons del BCE, però difícilment canviarà la determinació del banc central de continuar endurint la seva política per ara”.

"Per tant, els repunts dels preus de l'euro podrien ser interessants oportunitats de compra per continuar avançant fins a 1,10 enfront del dòlar a mitjà termini", afegeix.

D'altra banda, Alemanya ha publicat aquest divendres les dades de vendes al detall per al desembre, unes xifres que han sorprès molt negativament, ja que s'han situat al nivell del -5,9% en taxa interanual des del -5% anterior i el -2,5% que estimava el consens; respecte al novembre, les vendes al detall augmenten lleugerament més del que esperava el mercat: un 5,1% enfront del -2,8% del novembre. Així mateix, les comandes de fàbrica han caigut substancialment en taxa interanual fins al -11%, 4 punts percentuals més del que estimava el mercat i gairebé 7 respecte a la dada del novembre.

DADES D'OCUPACIÓ ALS EUA

A l'altra banda de l'Atlàntic, Wall Street va tancar aquest dijous amb pèrdues després d'una dada d'ocupació ADP millor del que s'esperava. La consultora privada va assenyalar que el desembre es va saldar amb la creació de 235.000 llocs de treball, gairebé el doble que la xifra del novembre. Així mateix, l'atur setmanal es va situar en mínims dels darrers 3 mesos i també va sorprendre negativament el mercat.

En aquest sentit, l'autèntica prova de foc per al mercat laboral nord-americà l'autèntica prova de foc per al mercat laboral nord-americà ha estat la dada de nòmines no agrícoles del desembre, que ha mostrat un mercat molt més resistent del que s'esperava, ja que a l'últim mes de l'any es van crear 223.000 llocs de treball, una dada que ha millorat la previsió del consens, que n'anticipava 200.000, però que suposa una disminució respecte als 256.000 creats al novembre (revisats a la baixa des de les 263.000).

Per Srijan Katyal, director global de serveis d'estratègia i comerç d'ADSS, les dades "són positives per als treballadors, ja que dona suport al creixement dels salaris, però impulsarà encara més l'alta inflació que la Fed ha estat combatent amb augments rècord de les taxes d'interès. És probable que aquest creixement de l'ocupació sigui massa alt per a la Fed, cosa que podria conduir a nous augments de tipus d'una mida substancial”.

Així mateix, durant les últimes jornades, dos importants membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC), els presidents de les Reserves Federals de Minneapolis i de Kansas City, Neel Kashkari i Esther George, van tornar a reiterar el compromís del banc central nord-americà a la seva lluita contra la inflació i van parlar de la possibilitat que la Fed es vegi forçada a apujar les taxes oficials més del que en principi previst. Kashkari es va mostrar especialment dur, assenyalant que el banc central hauria de pujar els tipus fins al 5,4%, un nivell sensiblement més alt que el tipus terminal estimat per la Fed.

ANÀLISI TÈCNICA

Per anàlisi tècnica, el selectiu espanyol segueix guanyant posicions després de superar aquest dimecres la resistència de 8.540 punts.

Per a César Nuez, analista de Bolsamanía, tot apunta que l'IBEX 35 ha canviat de tendència. “Durant les properes jornades és probable que puguem veure com cobreix el buit baixista que va deixar el 10 de juny als 8.711 punts. Quan superi aquests preus és molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.000 punts”, explica.

"El primer nivell de suport es troba als 8.208 punts, si bé els mínims de l'última correcció es troben els 8.059 punts", conclou.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, repunta el petroli. El West Texas ha sumat un 1,63% i s'intercanvia per 74,89 dòlars, mentre que el cru Brent, de referència a Europa, ha repuntat un 1,42% i cotitza als 79,83 dòlars.

L'euro ha guanyat un 0,79%, fins als 1,0604 dòlars. L'or ha pujat un 1,35%, fins als 1.865 dòlars. La plata, per la seva banda, ha repuntat un 2,14% fins als 23,92 dòlars

El rendiment del bo nord-americà a 10 anys ha reculat fins al 3,58%.

Finalment, les principals criptomonedes han tingut un comportament dispar, amb un bitcoin que ha perdut un 0,28% (16.805 dòlars) i un ethereum que ha avançat un 0,55% (1.260 dòlars)

Noticias relacionadas

contador