ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 17 de noviembre de 2023 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat amb suaus pèrdues aquest divendres després de les pujades de la sessió passada (IBEX: -0,13%, 10.305,70 punts). Arribem al final de la setmana i ho fem amb bones notícies per a les borses, que han anat clarament de menys a més a mesura que els banquers centrals s'han anat pronunciant. Encara que, tant Jerome Powell com Christine Lagarde, han mantingut un to caut i prudent, sembla que les baixades de tipus no són lluny i això agrada als índexs.

  • 11.327,70
  • 0,25%

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, que va tornar a parlar ahir davant el Senat després de fer-ho dimecres davant del Congrés, va suggerir que el banc central és a prop d'obtenir la confiança necessària per començar a reduir els tipus d'interès. "Quan tinguem aquesta confiança, i no n'estem lluny, serà apropiat començar a reduir el nivell de restricció", va afirmar.

Per part seva, Lagarde ha volgut mantenir el to prudent i ha reconegut que han començat "a debatre com canviar la nostra postura restrictiva, però no retallades de tipus". També ha dit que "les expectatives del mercat semblen estar convergint millor" amb les mateixes expectatives del BCE. Recordem que el consens anticipa una primera retallada dels tipus d'interès al juny.

"La reunió del Banc Central Europeu d'ahir i la conferència de premsa de Lagarde van transcórrer segons el que havia planejat. El BCE va mantenir les taxes sense canvis per quarta vegada consecutiva, va reduir les previsions d'inflació, va predir que la inflació arribarà a l'objectiu del 2% per a l'any que ve i va suprimir el seu pronòstic de creixement per a aquest any, tot i així, Lagarde va dir que no tenen 'prou confiança' en la inflació per reduir les taxes, però que 'sabran una mica més a l'abril i en sabran molt més al juny'", escriu Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank. "Es va interpretar com "començarem a retallar les taxes al juny si la inflació continua disminuint com es prediu"", afegeix aquesta experta.

I ARA L'IBEX?

L'IBEX va aconseguir ahir superar el nivell clau dels 10.300 punts de la mà de Powell i Lagarde. El selectiu cotitza actualment a màxims de sis anys.

Totes les borses europees van tancar aquest dijous clarament en positiu (amb l'espanyola al capdavant), mentre que als Estats Units, l'S&P i el Nasdaq van sumar un 1% amunt. A Àsia, els números verds s'han imposat clarament aquesta matinada, amb el Nikkei una altra vegada al voltant dels 40.000 punts i el Hang Seng sumant un 1,5%.

L'IBEX acumula així un 2,4% a la setmana i, tècnicament, "sembla molt probable que podem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 10.500 punts", comenten els experts de Bolsamanía. "Per sota, el suport clau és als 10.000 punts".

Els analistes de Bolsamanía apunten que no veurem un senyal de feblesa mentre es mantingui cotitzant per sobre d'aquests 10.000 punts. "Esperem un bon comportament del selectiu espanyol durant les properes setmanes".

OCUPACIÓ DELS EUA, BIDEN, PIB EUROZONA...

La setmana acaba amb l'atenció posada a l'informe d'ocupació dels EUA del febrer, que ha mostrat la creació de 275.000 llocs de treball, segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat per sobre de les 229.000 ocupacions del gener (revisades a la baixa des de 353.000), i de la previsió de consens, que n'anticipava 200.000. La taxa d'atur, per part seva, ha pujat al 3,9%.

A més de l'informe d'ocupació, aquest divendres s'ha publicat el PIB del quart trimestre de la zona de l'euro. L'economia de la zona de l'euro va evitar l'entrada en recessió tècnica el 2023 després que al quart trimestre s'estanqués després de la contracció del 0,1% al tercer.

D'altra banda, la jornada comença amb els inversors atents a les paraules de Joe Biden al discurs que ha ofert aquesta matinada sobre l'Estat de la Unió. Biden, que ha carregat durament contra Trump, ha proposat un augment de l'impost mínim a les empreses del 21% i que les grans fortunes paguin un mínim del 25% dels ingressos.

GRIFOLS, TALGO...

Grifols ha estat amb diferència el millor valor de l'IBEX aquest divendres (+19,70%) després de presentar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) els seus comptes auditats sense reserves de KPMG. Aquesta era una incertesa que pesava sobre la companyia i que ja s'ha aclarit.

Aquests comptes inclouen la integració de la 'joint venture' amb ImmunoTek, alineant el tractament comptable amb l'essència del contracte, que va ser modificat per darrera vegada el juny de 2023.

En comparació amb els estats financers intermedis resumits consolidats de 2023, publicats el 29 de febrer de 2024, “aquesta integració no té impacte en el Compte de Pèrdues i Guanys, ni un impacte material a les mètriques clau, incloent-hi la ràtio de palanquejament (que se situa en 6,3 vegades), ni a l'Estat de Fluxos d'Efectiu (impacte positiu de 4 milions d'euros)", ha precisat Grifols.

Al costat de Grifols, al capdamunt de l'IBEX s'han situat Colonial i Aena. Al costat negatiu, Acciona Energía i Solaria n'han estat els pitjors títols.

La setmana acaba amb l'atenció posada també sobre Talgo (+2,6%), ja que el grup hongarès Magyar Vagon ha desafiat el Govern i va llançar ahir, després del tancament, la seva OPA sobre Talgo a 5 euros per acció. Aquest preu suposa una prima del 14,4% sobre el preu actual de les accions. El govern espanyol ha mostrat el seu rebuig a l'operació i el ministre de Transports, Óscar Puente, ha indicat que "farà tot el possible" per evitar que el fabricant de trens sigui venut, cosa que podria obrir un front diplomàtic amb Hongria en un moment tens al si de la UE. Talgo ha caigut un 3,19%.

ALTRES MERCATS

L'euro puja als 1,0947 dòlars (+0,02%). El petroli cedeix un 0,5%. El Brent se situa als 82,55 dòlars i el West Texas, als 78,52 dòlars.

L'or continua avançant i marcant màxims. Cotitza ara als 2.181 dòlars (+0,77%). La plata de deixa un 0,38%, als 24,48 dòlars.

El bitcoin cotitza als 66.509 dòlars i l'ethereum, als 3.845 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,071%.

Noticias relacionadas

contador