christine lagarde presidente de la bce s adresse aux journalistes apres la reunion de politique monetaire du conseil des gouverneurs a francfort

Forts guanys en l'IBEX 35 (+1,3%; 8.876) i la resta de borses europees després d'una sessió de molta volatilitat marcada per la decisió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) i les pèrdues provocades per la caiguda de la passada jornada per la por del col·lapse de Credit Suisse.

Les coses estan més tranquil·les després que Credit Suisse hagi demanat un préstec de 50.000 milions d'euros al Banc Nacional de Suïssa "per enfortir de manera preventiva la liquiditat". El Banc Nacional Saudita, que va dir ahir que no invertirà més diners en Credit Suisse, cosa que va provocar el seu enfonsament, ha declarat que el pànic al voltant de l'entitat és "injustificat".

  • 10.687,20
  • 0,01%

Amb aquesta 'bona' notícia de fons, els inversors centren avui la seva atenció en el Banc Central Europeu (BCE), que ha pujat en 50 punts bàsics els tipus d'interès fins al 3,5% i en d'altres la taxa de dipòsit, fins al 3%.

El BCE ha assenyalat que "l'elevat nivell l'incertesa reforça la importància d'un enfocament dependent de les dades per a les decisions del Consell de Govern sobre els tipus d'interès, que estaran determinades per la seva valoració de les perspectives d'inflació a la llum de les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària”. És a dir, les futures pujades dels tipus, si és que es produeixen, dependran de com evolucioni la crisi bancària i les perspectives sobre la inflació.

En aquest sentit, l''organisme radicat a Frankfurt ha reconegut que les pressions inflacionistes subjacents continuen sent fortes a la zona de l'euro i espera una inflació subjacent del 4,6% el 2023 i del 2,5% el 2024. D'altra banda, el BCE ha elevat la seva previsió de creixement per a la zona euro fins a l'1% el 2023.

Durant la roda de premsa, Christine Lagarde no ha aclarit si el BCE seguirà pujant els tipus, però sí que ha comentat que "si la incertesa es redueix, tenim camí per recórrer en la lluita per baixar la inflació fins al 2% a mitjà termini".

Segons els experts de TD Securities, "el BCE no vol deixar de pujar els tipus d'interès encara" perquè "segueix molt preocupat per la inflació i la primera oració del comunicat ha estat que es preveu que la inflació romangui massa alta durant massa temps'".

"Això no sona com un BCE que vol deixar de pujar les taxes encara, però la declaració reflecteix bastant la incertesa més gran en el futur" i ha estat la "mínima requerida per reflectir la volatilitat recent del mercat, i no va canviar gaire des del febrer".

"Com esperàvem", conclouen, "el BCE va eliminar totes les previsions, encara que no va descartar noves pujades de tipus. De fet, la declaració va destacar que en un entorn tan incert, la dependència de dades es torna encara més important que abans, subjecte a les condicions financeres".

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

Després de les últimes fortes caigudes, convé preguntar-se on es podria frenar la sagnia que està vivint, en aquest cas, la borsa espanyola. Com us hem estat explicant, l'IBEX té suport als 8.726 punts. Caldrà veure si el rebot d'avui és un simple moviment de 'caçadors de ganes' o els inversors de debò tenen confiança que les coses s'estan solucionant.

La majoria dels valors de l'IBEX han acomiadat dijous en positiu, amb IAG, alguns bancs (que ahir es van enfonsar) i Inditex (que ha rebut millores de valoració després dels resultats) al capdavant. A la cua, Grifols ha perdut un 5,4% i Bankinter s'ha deixat un 2,5%.

En un altre ordre de coses, cal assenyalar que Corea del Nord ha llançat aquest dijous un altre míssil balístic cap al mar a l'orient del país, segons han indicat funcionaris sud-coreans. Es tracta de la tercera prova d'armaments d'aquest tipus aquesta setmana en un moment en què Corea del Sud i els EUA fan exercicis militars conjunts que el govern nord-coreà considera una amenaça.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,067 dòlars (+0,42%). El petroli puja lleugerament. El Brent se situa als 74 dòlars el barril i el WTI, als 67,92 dòlars.

L'or cau amb moderació (1.922 dòlars) i la plata cedeix un 0,9% (21,68 dòlars).

El bitcoin ronda els 25.000 (24.773 dòlars) i l'ethereum, els 1.700 dòlars (1.660 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,556%.

Noticias relacionadas

contador